На Рівненщині — дні жалоби: у будинку для престарілих загинуло 16 осіб

2722 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині — дні жалоби: у будинку для престарілих загинуло 16 осіб

Понеділок та вівторок на Рівненщині оголошено днями жалоби — адже 16 людей водночас загинуло під час пожежі, яка сталася вночі в неділю у будинку для престарілих, що у селі Біле Дубровицького району. Ще одинадцять осіб госпіталізовано у райлікарню.

За попередньою версією, причиною пожежі стало те, що один із пацієнтів курив у ліжку — з цієї палати полум’я поширилось на всю дерев’яну будівлю закладу, яка й згоріла вщент. Чергова медсестра Людмила Василевська в ту ніч, побачивши полум’я, покликала на допомогу завідувачку, яка живе неподалік. Гасити пожежу прибігли й односельчани. При цьому чомусь ніхто з них відразу не викликав рятувальників. Це зробила лише бригада швидкої допомоги.

— На місце пожежі було направлено два пожежно-рятувальні відділення МНС, - розповів Микола Прокопчук, начальник центру пропаганди УМНС в Рівненській області. - На момент прибуття рятувальників вогнем було повністю охоплено дерев’яну частину будівлі, де знаходилися спальні. На допомогу прибули чергові караули з с.Милячі та Висоцького держлісгоспу. О першій годині ночі пожежу локалізували, а загасили о 5-й годині 27 хвилин. Вогнем було знищено дерев’яну частину будівлі та покрівлю на всьому приміщенні. На місці пожежі виявлено 16 загиблих, 11 врятованих людей госпіталізовано в Дубровицьку центральну районну лікарню. Здоров’я десятьох із них не викликає занепокоєння місцевих медиків. Один пенсіонер перебуває в реанімації. Його стан — середньої тяжкості. У Біле одразу ж виїхала оперативна група УМНС Рівненської області та міліції. Для з’ясування всіх обставин трагедії на місце пожежі прибули голова облдержадміністрації Василь Берташ, голова обласної ради Юрій Кічатий та керівництво правоохоронних органів Рівненщини.
Приїхала у село й спеціально створена урядова комісія, яку очолив віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко. Співчуття рідним і близьким загиблих висловили Президент України Віктор Янукович та голова облдержадміністрації Василь Берташ. На місці згорілого, новий будинок престарілих не зводитимуть. Під соціальний заклад планують реконструювати частину лікарні у селі Висоцьк цього ж району. Натомість жителі села Біле матимуть лікарську амбулаторію — її обіцяють збудувати до осені. Гроші на ці об’єкти планують виділити з резервного фонду держбюджету. Віце-прем’єр Сергій Тігіпко запевнив, що питання про виділення необхідних семи мільйонів гривень розглянуть на засіданні уряду.
Василь Берташ розповів, що для інвалідів і пенсіонерів, яких обслуговували в Дубровицькому районному центрі, вже підшукали тимчасове місце в іншому закладі. Для них придбають одяг, взуття та все необхідне. У понеділок поховали 10 загиблих під час пожежі, ще 6 загиблих, родичів яких не вдалося розшукати, ховатимуть сьогодні в селі Біле. Влада взяла на себе витрати на поховання загиблих. З резервного фонду обласного бюджету буде виділено матеріальну допомогу родинам загиблих у розмірі 1,5 тис.грн. на кожну особу.
Жанна ПІНЧУК.

Довідка «РВ» Влітку 2008 року у селі Крилів Корецького району також горів будинок престарілих, в якому мешкало 10 людей. Тоді пожежа також спалахнула вночі. Дев’ять осіб врятували. А бабця, яка була прикута до ліжка, загинула. Прокуратура Корецького району тоді порушила кримінальну справу за ч.2 статті 367 статті Кримінального кодексу України, тобто за фактом службової недбалості, що спричинило тяжкі наслідки. Її інкримінували тодішньому начальнику управління соцзахисту. Прокурор Корецького району Олексій Парфенюк каже, що будинок не був обладнаний пожежною сигналізацією. Її встановили там вже після пожежі. Причиною пожежі тоді, за версією рятувальників, стало коротке замикання електропроводки у приміщенні. І хоча кримінальну справу направили в суд ще у 2010 році, вона досі не розглянута. Кажуть, що тепер чекають нових експертиз із столиці.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також