На Рівненщині нацисти створили 35 гетто

2150 0

Ми у соцмережах:

Гетто у Рівному

Вчора увесь світ вшановував пам’ять жертв Голокосту. На території Рівненщини нацисти знищили понад 95 тисяч євреїв.

В області функціонувало 35 гетто. Найбільші були у Сарнах, Рівному, Дубно, Здолбунові, Корці, Костополі та Тучині.

Окрім того, було близько сотні місць масових розстрілів та поховань євреїв.

- Нацисти здебільшого оперували таким методом знищення євреїв, як розстріли та закопування жертв у спеціально заготовлених ямах. Іноді – удушення і захоронення живими. Євреїв також убивали у таборах полонених, в’язницях, комендатурах, під час примусових робіт і погромів, - зазначає кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії РДГУ Роман Михальчук.

Символом Голокосту в області є урочище Сосонки Рівненського району. Тут у листопаді 1941 року було знищено 17,5 тисяч євреїв.

Урочище Сосонки

Також масово розстрілювали людей у лісі під Костополем. Як кажуть рівненські історики, у липні 1942-го там загинуло близько 5 тисяч людей з рівненського гетто.

Майже 350 євреїв на Рівненщині були врятовані завдяки сміливості «праведників», місцевих жителів, які допомагали євреям, ризикуючи власним життям. Відомо, що в області є 250 праведників України та світу.

- Переховувалися євреї в селах та хуторах на півночі області. Лісова місцевість надавала потенційні переваги для цього. Мотивація та форми допомоги євреям були різноманітними. Для порятунку євреїв місцеві жителі проникали в гетто, переховували їх у себе та родичів, надавали підроблені документи, гроші, продукти тощо, - розповів Роман Михальчук.

На Рівненщині упродовж цих днів відбуваються жалобні заходи. Зокрема, під час них провідують людей, які мають звання «жертва голокосту» та «праведник України», запалюють лампадки та покладають квіти до місць розстрілів.

За повідомленням прес-служби Рівненської ОДА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також