На Рівненщині навала сонечок – люди говорять про містику (ВІДЕО)

10273 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Вкінці вересня мешканці Рівненщини стали все більше помічати велику кількість сонечок на власних оселях.

 Однак Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб переконує, що людям немає через що хвилюватися.

Фахівці жартують, що це червоно-чорні черги для запису в УПА. Але насправді ми спостерігаємо звичайне явище згуртування сонечок до зимівлі, на яку ці комахи відправляються колоніями, адже разом тепліше. Зазвичай вони згуртовуються на старих деревах, пеньках, лежачому теплому камінні, просто не кожен з нас проводить час на природі, а на світлих стінах будинків бедриків краще видно.

Бедрики не становлять жодної загрози для здоров’я людини, однак, саме зараз, восени, коли вони готуються до зимової сплячки — запасаються поживними речовинами й виводять зайву рідину зі свого організму, можуть ставати агресивними та вкусити людину, на місці укусу може спостерігатись неприємне печіння, у людей з підвищеною сенсибілізацією можуть виникати місцеві алергічні реакції. З понад 5 тисяч видів бедриків у світі, з яких у нас зустрічаються майже 70, кусаються лише декілька різновидів, частіше за все така підступність характерна для представників видів Гармонія азійська чи 28-крапкового сонечка, які є завезеними та інвазивними для наших місцевих божих корівок. Решта видів можуть лише вщипнути в разі атаки чи захисту, хоча досить часто при небезпеці застосовують хитрий трюк — прикидаються мертвими, притиснувши лапки.

Сонечко — це дуже корисна комаха, їх личинки й дорослі особини харчуються м’якотілими комахами (попелицями, щитівками, білокрилками, кліщами) і є корисними винищувачами шкідників рослин. Притаманний їм і канібалізм, якщо їжі не вистачатиме, для того, щоб вижити вони не знехтують личинками або дорослими особинами свого виду, які нещодавно полиняли і є достатньо м’якими, щоб бедрик міг їх жувати. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також