На Рівненщині очікують спалах кору

626 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині очікують спалах кору

На Рівненщині є вакцина від кору.

Завідувач відділу імунопрофілактики Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Віктор Мороз розповідає, що спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років. Головна причина спалахів – низьке охоплення щепленнями.

- Минулий спалах в області був зареєстрований у 2018 році, тому наступний очікується у 2023 році. Але враховуючи, що у нас не достатні показники щеплення проти кору, підйом захворюваності можемо очікувати вже зовсім скоро - цієї осені. Заразитися кором можна під час перебування з хворою людиною в одному приміщенні. Вірус також може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина його залишила, - наголошує медик.

Кір може викликати ускладнення (пневмонію, енцефаліт), призвести до інвалідності чи смерті. Лікарі занепокоєні і закликають робити щеплення. Це - єдиний спосіб захиститися від хвороби, від якої немає ліків.

Хвороба небезпечна для всіх невакцинованих людей, особливо для дітей до року. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей, молодших року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Вакцинація від кору входить Національний календар щеплень: проводиться в 1 рік та повторно (ревакцинація) в 6 років. Якщо з якихось причин вакцинація не проводилася у встановлений термін, її можна зробити у будь-якому віці двічі, з інтервалом між щепленнями не менше 28 днів.

Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК. Вона захищає одразу від трьох інфекцій - кору, краснухи та паротиту. Екстрена вакцинопрофілактика необхідна впродовж перших 3-х діб після підтвердженого контакту з хворим на кір.

Перевірити, чи є імунітет на кір, можна здавши аналіз крові на наявність імуноглобулінів IgG - це антитіла до вірусу кору.

Щеплення від кору є безкоштовним.

Як повідомляють у Рівненському обласному інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики, наразі на Рівненщині є вакцина від кору- близько 2 тисяч доз.

Про наявність вакцини можна дізнатись у свого сімейного лікаря. Вакцина є наявна у таких медзакладах:

Березнівський ЦПМСД
Володимирецький ЦПМСД
Гощанський ЦПМСД
Демидівський ЦПМСД
Дубенський ЦПМСД
Дубровицький ЦПМСД
Зарічненський ЦПМСД
Зарічненська БЛ
Здолбунівський ЦПМСД
Корецький ЦПМСД
Костопільський ЦПМСД
Радивилівський ЦПМСД
Рокитнівський ЦПМСД
Сарненський ЦПМСД 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також