На Рівненщині охочих перевірили на ризики, пов’язані з серцем

775 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині охочих перевірили на ризики, пов’язані з серцем

Напередодні нового року було проведено огляди щодо виявлення факторів ризику серцево-судинних захворювань у Рівненської області.

До медичних оглядів у рамках проєкту «Стань на варті свого серця» долучилися Висоцьке та Зарічанське лісогосподарства Рівненщини. Їхні працівники погодилися на вимірювання артеріального тиску, індексу маси тіла, рівня загального холестерину та глюкози у крові, а також взяли участь в опитуванні щодо свого способу життя.

 
Загалом медичні бригади проєкту «Стань на варті свого серця» здійснили 9 виїздів, оглянули і надали консультації 305 працівникам, більшість з яких, на жаль, виявилися курцями. Цей очевидний фактор ризику серед обстежених став причиною підвищеного артеріального тиску у кожного четвертого учасника дослідження (25%), досить поширеною виявилась також надлишкова вага – близько 60%. За результатами обстежень медики рекомендували звернутися до свого сімейного лікаря чи вузькопрофільного спеціаліста.
 
Інформаційна кампанія «Стань на варті свого серця» реалізується громадською організацією “Життя” у партнерстві з ДУ “Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України” у рамках україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоров’я” за фінансової підтримки Швейцарії. Кампанія має на меті скорочення поширеності серцево-судинних захворювань в Україні й запобігання передчасній смертності від них. У рамках кампанії було розроблено низку матеріалів, а саме буклет, плакат, сайт та серію відеороликів задля підвищення обізнаності населення, зокрема, чоловіків середнього віку, щодо факторів ризику захворювань серця й судин та поширення здорових моделей поведінки. Адже запобігати серцево-судинним хворобам легше та дешевше, аніж лікувати їх наслідки.
 
 
Згідно з дослідженнями, 64% всіх смертей в Україні, не пов’язаних із війною, спричинені саме серцево-судинними захворюваннями. Багато із цих випадків — передчасні. Майже 2/3 людей помирають від серцево-судинних хвороб у віці від 30 до 70 років. Найпоширенішою є ішемічна хвороба серця — близько 7 із 10 смертей. А кожен 5-ий випадок смерті спричинений цереброваскулярними хворобами, однією з найважчих форм яких є інсульт. 
 
Поведінковими факторами ризику є тютюнокуріння, вживання алкоголю, нездорове харчування та недостатня фізична активність.  Комплексне дослідження STEPS, проведене у 2019 році, виявило досить високу поширеність цих факторів ризику серед українців.
 
«Серцево-судинні захворювання є першопричиною смертності в Україні, і найбільший тягар цих хвороб припадає саме на чоловіче населення. Тому надзвичайно важливо створити сприятливі умови, аби люди від 30 років з особливою увагою ставилися до свого здоровʼя. Якщо людина розуміє, що її спосіб життя безпосередньо впливає на здоров'я серця і судин, вона може бути більш мотивованою змінити свої звички на користь здорового способу життя», – наголосив Дмитро Купира, виконавчий директор громадської організації «Життя».
Як свідчить дослідження KAPB-2022, лікарі первинної медичної допомоги відіграють все більш важливу роль щодо запобігання серцево-судинних захворювань, а очікування до них як до чинника, який спонукатиме до підтримки здорового способу життя, невпинно зростають. Так, протягом 2022 року сімейного лікаря відвідали 67% опитаних, тоді як у 2021 році цей показник сягав 55%. Зважаючи на зростання авторитетності сімейних лікарів, виникає необхідність надання лікарями фахових консультацій стосовно факторів ризику ССЗ, а також використання шкали SCORE (Systematic Coronary Risk Evaluation), що дозволяє дієво провести стратифікацію пацієнтів за рівнем ризику розвитку ССЗ. 
 
Довідково: Сімейний лікар може безоплатно надати такі послуги, як вимірювання рівня глюкози та холестерину, діагностику та лікування найпоширеніших хвороб, а також виписати рецепти на медичні препарати за програмою «Доступні ліки». А оцінити власний ризик розвитку серцево-судинних захворювань самостійно можна за допомогою тесту на сайті: https://cvd.phc.org.ua/


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також