На Рівненщині охоронці отруїлися блідими поганками

2306 0

Ми у соцмережах:

Бліда поганка. Фото - Всеукраїнська електронна енциклопедія

Вчора, 13 серпня, у реанімаційне відділення Березнівської ЦРЛ з отруєнням грибами потрапили троє дорослих. Медики встановили, що хворі, які працюють охоронцями на одному з підприємств, вживали дикорослі гриби, які зібрали у Березному. Грибники були переконані, що споживали білі гриби, сироїжки та гриби-рядовки. Проте серед залишків грибів медики знайшли бліду поганку.

Працівники Держпродспоживслужби області нагадують, що гриби – це харчовий продукт, який важко перетравлюється, і споживати їх можуть лише здорові дорослі. Не можна їсти грибів дітям та вагітним. В Україні є близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів, із них 20– особливо небезпечні.

Для того, аби не отруїтися дикорослими грибами, фахівці рекомендують не їсти їх взагалі. Краще купувати в магазинах штучно вирощені печериці чи гливи. Крім того, фахівці радять не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців біля доріг. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Грибникам спеціалісти Держпродспоживслужби рекомендують остерігатися пластинчатих грибів. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. Під час посухи грибів краще не збирати, бо у спеку змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду та накопичує токсини.

Перед тим, як почати готувати гриби, варто уважно їх перевірити. Не можна їсти сирих грибів. Їх треба промити та відварити не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин. Грибні страви зберігати на холоді в емальованому посуді не більше доби.

Не варто застосовувати методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів є нудота, блювота, головний біль, галюцинації та біль у животі, негайно викликайте «швидку». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також