На Рівненщині підготували звернення до Гриневич з вимогою повернути до шкільної програми твори Самчука

1442 0

Ми у соцмережах:

Улас Самчук. Фото - з Вікіпедії

Рівненська обласна рада на сесії 30 серпня звернеться до міністерки освіти і науки Лілії Гриневич. Пані Гриневич депутати прохатимуть включити до програми вивчення української літератури у школах твори Уласа Самчука.

Проект звернення підготувала голова гуманітарної комісії облради та директорка обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Черній.

Алла Черній

У проекті звернення йдеться:

«Культурологічний аспект є одним з найважливіших у процесі гуманізації та гуманітаризації освіти.

Сьогодні культура, неухильно переміщаючись в центр соціального життя, розглядається як первинне в системі характеристик сучасної людини. Вона виступає, з одного боку, ефективним чинником творення і вдосконалення нашого багатогранного світу, а з іншого – пробуджує в людині особистість, тобто є інструментом її самопізнання і самозміни.

Серед традиційних шкільних предметів, які відіграють найважливішу роль у формуванні свідомості підростаючої людини, її «вживанні» в культуру, одне з провідних місць посідає мистецтво слова – література.

Література як навчальний предмет має в цьому плані широкі можливості. Художні твори містять у собі певний культурний компонент, а часом і цілий пласт, що дозволяє залучити учнів до матеріальних і духовних реалій української і світової культури.

Особливу увагу варто приділити національно-культурному компоненту, який забезпечує занурення учнів у пласти духовної культури народу, знайомить з особливостями національного бачення світу і його ключовими цінностями.

З огляду на це, Рівненська обласна рада просить включити до програми вивчення української літератури у закладах середньої освіти творчий спадок видатного українського письменника Уласа Самчука.

Такий крок дозволить зберегти історичну пам'ять про страшні для України роки – 1932-1933, коли лютував голод, штучно влаштований з метою винищення носії української ментальності, волелюбного духу».

Зазначимо, що Улас Самчук народився у Дермані Здолбунівського району у 1905 році. Помер та похований письменник у Торонто (Канада).

Найвідоміші твори Уласа Самчука – «Марія» та «Волинь». Раніше їх вивчали у школах, проте згодом зі шкільної програми вилучили.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також