На Рівненщині почали мити бурштин легально (ФОТО)

1476 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині почали мити бурштин легально (ФОТО)

Підприємство «Сонячне ремесло» має спецдозвіл на видобуток каменю на 84 га. З них 18 га вони відпрацювали ще декілька років тому. Проте, через неврегульовані законодавчі питання, продовжити роботи не змогли. Відсьогодні, 26 травня, видобуток бурштину знову стартував.

 Рівненська ОДА ініціювала зміни до розпорядження Кабміну. І три дні тому підприємство відновило свої роботи. Наразі вони працюють на 60-ти га. Видобувають бурштин за допомогою мобільно-сортувального комплексу. Його потужність становить 50 кубометрів за годину. Цьогоріч планують запустити і другу чергу такого устаткування.

На відміну від чорних старателів, технологія вирішує три головні завдання: раціональне використання надр, охорону праці і промислову безпеку. А після видобування каменю підприємство проведе біологічну рекультивацію земель із висадкою лісу. Відпрацювати цю ділянку компанія планує впродож 5 років.

За три дні підприємству вдалося видобути 50 кг бурштину. Аби продати каміння «Сонячне ремесло» запустили онлайн аукціони. Продаж проводиться чесно і відкрито. Частину дрібних камінців уже купили. Щодо більших екземплярів - покупці виявляють бажання особисто приїхати. Найближчим часом чекають представників Туреччини і Катару.

Легалізацію видобутку бурштину ми чекали найбільше, тому що це складна ситуація для Рівненщини. Дякую Президенту України Володимиру Зеленському, адже за його ініціативи у кінці 2019 року ВРУ прийняла закон про легалізацію цієї сфери. Це точка неповернення. На сьогодні в області вже 25 реалізованих на аукціонах ділянок, надходження у держбюджет склали близько 70 мільйонів.

Лише «Сонячне ремесло» забезпечить близько 100 робочих місць і додаткові надходження до бюджетів. Чим більше буде на території області легальних підприємств у сфері обігу бурштину, тим швидше ми завершимо повну легалізацію. Переконаний, наш внутрішній резерв – це легалізація усіх видів бізнесу. Наше завдання обілити бізнес, а не обілетити.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також