На Рівненщині презентували мандрівну карту для незрячих

192 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині презентували мандрівну карту для незрячих

У Рівному презентували унікальний інклюзивний продукт – мандрівну карту, яку можна «прочитати» руками та почути.

Вона є візуалізацією знаменитого туристичного маршруту «Via Regia». Це найстаріший та найдовший сухопутний зв'язок між Східною і Західною Європою. Його також називають Королівським, бо свого часу шлях перебував під особливим захистом монархів. Він існує вже понад 2000 років та поєднує європейські держави, серед яких і Україна.

Мандрівну карту можна «прочитати» руками та почути, адже розробники подбали про аудіосупровід.

Її створили у рамках проєкту «Via Regia на дотик», який реалізує Регіональний центр розвитку «Тріада» у партнерстві з ВП ВГО «Генерація успішної дії» у Рівненській області за підтримки Українського культурного фонду в межах грантової програми «Культура без бар'єрів».

Мандрівна карта для незрячих складається з двох частин – одна з них відображає шлях Via Regia на території Європи, інша ж деталізує його в Україні.

- На карті відображено країни, через які проходить шлях Via Regia, - коментує експертка проєкту з інклюзивності, заступниця керівника відокремленого підрозділу ВГО людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області Ніна Асєєва. - Починається він в Іспанії – у місті Сантьяго-де-Компостела, а закінчується на даній карті в Києві. Тут і тактильно, і кольором позначено сам шлях, кордони країн, їх столиці та міста, через які проходить Via Regia. Ми навмисне підбирали неяскравий колір, який добре сприймають люди з порушенням зору, а також ті, хто має ментальні порушення. Підписи на карті продубльовані шрифтом Брайля. Крім того, тактильними є і звичайні букви. Такий універсальний дизайн карти цілком виправданий. Адже, наприклад, багато військових, які втратили зір внаслідок бойових дій, шрифтом Брайля не володіють, а ось звичайні букви прочитають і на дотик.

Разом із тим на карті (а саме на другій її частині) позначені українські міста, які перетинає Via Regia. А ще тут зображені фортеці, замки та палаци, які упродовж століть будували там де проходить Королівський шлях.

Загалом на карті відображено 12 об'єктів, що знаходяться на території Рівненщини, Волині, Житомирщини, Тернопільщини, Хмельниччини. Кожен із них чимось унікальний. Тут і фортеця, яку ніхто й ніколи не зміг взяти приступом, і замок, де 400 років тому монахи виготовляли папір, щоб друкувати релігійні книги, і палац, який називали «малим Версалем».

Це не повний перелік пам'яток архітектури, які збереглися на українській частині Королівського шляху. Однак це оптимальна кількість об'єктів, які зможуть прочитати незрячі, пояснюють експерти.

- Карта супроводжується тифлокоментарями, тобто детальним словесним описом об’єктів, який дозволяє уявити ту чи іншу споруду та її особливості. Їх можна почути, зчитавши QR-код, нанесений на карту. Ще одним доповненням до неї є тактильні атласи, - пояснила керівниця ГО «Регіональний центр розвитку «Тріада» Тетяна Кушнірук. - Також, у рамках проєкту, для людей із порушенням зору проводитимуться майстер-класи із читання тактильної карти. Річ у тім, що хоча така продукція має практичну мету і широко використовується в Європі, в Україні наразі є рідкістю. Тож не всі, хто цього потребує, вміють користуватися тактильними картами. Тому й необхідне таке навчання.

Невдовзі ж мандрівну тактильну карту передадуть в музейні заклади Волинської, Рівненської та Житомирської областей: Володимирському історичному музею імені Омеляна Дверницького, Рівненському обласному краєзнавчому музею, Державному історико-культурному заповіднику міста Дубно, Державному історико-культурному заповіднику міста Острог, «Замку-Музею Радомисль», повідомляє РівнеОВА.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також