На Рівненщині презентували унікальний «Апостол»

541 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині презентували унікальний «Апостол»

«Теслугівський Апостол» є пам’яткою рукописної книги XVI століття.

Його презентували у етнопарку «Ладомирія».

Апостол написаний церковнослов’янською мовою української редакції, що засвідчує певні слова і словоформи, які побутували в той час на території сучасної Рівненщини, Волині, а також містить орнаменти української вишивки – констатацію факту існування на момент написання книги (1593-1594 рік) самобутнього українського одягу та культури. «Апостол» був переписаний (списаний) з Апостола 1525 р. попом Єрмогеном (Гермогеном) у місті Теслугові (нині село).

Останні чотири місяці команда проєкту досліджувала рукопис, науковці звіряли книгу з Апостолом Франциска Скорини, проходило оцифрування книги, її адаптація для зручного перегляду.

Результат роботи під час презентації гості побачили на великому інтерактивному екрані. Було продемонстровано найцікавіші сторінки рукопису, ілюстрації, особливості письма, та стан, в якому дійшла до нас книга.

Очільник «Центру дослідження і відродження Волині» Володимир Дзьобак розповів аудиторії історію рукопису, її поневіряння на шляху до сучасності, поділився досвідом роботи над книгою.

«Теслугівський Апостол прямо свідчить про українську самосвідомість тогочасних книжників і репрезентує волинську рукописну книжкову школу кінця XVI cт., її письмо, правопис», - відзначив він.

Цікаво, що цьогоріч в жовтні виповнюється 430 років з дня початку писання Теслугівського Апостола. А нині, в час сучасних технологій, для презентації Апостола було створено спеціальне програмне забезпечення.

Під час презентації знахідки був присутній Віталій Мошкун - голова Крупецької ТГ, в яку входить село Теслугів, де і було створено славнозвісний Апостол. За його словами, Теслугівський Апостол має величезне історичне значення для їх громади.

Тепер погортати сторінки електронного Теслугівського Апостола може кожний бажаючий в етнопарку «Ладомирія».

А побачити його уривок - на сайті: https://ladomyriia.com/proekty/muzej-rukopisiv/teslugivskij-apostol/

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також