На Рівненщині проблеми домашнього насильства вирішуватиме «ПОЛІНА»

2164 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині проблеми домашнього насильства вирішуватиме «ПОЛІНА»

В Україні, зокрема на Рівненщині, залишається невирішеною проблема домашнього насильства. Від цього страждають не лише жінки та діти, які відчувають домашнє насильство на собі, а й ті, хто з ними спілкується.

Загалом в Україні за 2018 рік надійшло 115 тис повідомлень, які стосувалися домашнього насильства. А на Рівненщині понад чотири тисячі звернень. При цьому заступниця міністра юстиції України Іванна Смачило зазначила, що лише від двох до 10% відсотків тих, хто страждає від домашнього насильства, звертаються за допомогою до правоохоронних органів.

Капрал патрульної поліції у Рівненській області Марія Бурдова розповідає:

Раніше говорили лише про фізичне насильство, бо його наслідки були найбільш помітні. Проте нині, відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», виділяють чотири види насилля: фізичне, психологічне, сексуальне та економічне. Зараз найбільш поширеним є психологічне та економічне насилля. Від такого насилля потерпають жінки, батьки, колишні чоловік чи дружина, які часто маніпулюють своїми дітьми. Також люди, які мали будь-які інтимні стосунки, незалежно від того, чи проживають вони разом, чи ні.

Нині в Україні відбуваються навчання за тематикою «ПОЛІНА» (поліція проти насильства). Так, будуть формувати спеціальні екіпажі, які складатимуться з працівників патрульної поліції та дільничного поліцейського. Такі екіпажі будуть вирушати на місця виклику, які стосуються домашнього насилля. Також відповідно до Кримінального кодексу, звертатимуть увагу на те, наскільки часто у сім’ях є прояви домашнього насилля. Якщо поліцейські зафіксували три і більше звернень, тоді особа, яка вчиняє домашнє насильство буде притягнута до кримінальної відповідальності. Також такі екіпажі матимуть право обмежувати спілкування та спільне проживання кривдника з потерпілими до десяти діб. За словами Марії Бурдової, невдовзі такі екіпажі запрацюють на Рівненщині. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також