На Рівненщині розповіли, для чого викупили в держави іподром

2024 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині розповіли, для чого викупили в держави іподром

Зробити капітальний ремонт, відновити кінні змагання та розвивати заняття з реабілітації – це плани Мирогощанської громади на придбаний через аукціон місцевий іподром.

Про них Суспільному розповіла голова тергромади Надія Чух. Майновий комплекс іподрому та сім коней громада викупила в держави через аукціон за 920 тисяч гривень. Купівлю іподрому волонтерка Марія Матвійчук у розмові з Суспільним назвала правильним рішенням.

Про себе Марія розповіла, що п'ять років їздить у Мирогощу з Дубна. Спочатку їздила, щоб покататися на конях, а пізніше стала волонтеркою.

- Очікуємо на допомогу, оскільки ми впродовж п'яти років забезпечували коней самі. Овес, ячмінь, сіно, солому і тирсу, щоб підстеляти, купували за гроші, які отримували за заняття з дітками, які сюди приходять. На 13 коней у нас виходило 30 тисяч на місяць, які мали самі й заробити, – пояснила Марія Матвійчук.

Волонтерка Вікторія Марущак додала, що за власні гроші купували також сідла, вуздечки та іншу амуніцію для коней. На іподромі Вікторія працює 26 років і застала період, коли Мирогоща була знаним центром кінного спорту.  Зі слів Вікторії Марущак, зміни відбулися у 2012 році, коли після розпаювання державний іподром потрапив у власність Фонду держмайна України.

Коли майновий комплекс вирішили продати, то голова Мирогощанської тергромади Надія Чух звернулася за підтримкою до обласної, районної та сільської рад. І разом знайшли гроші на викуп іподрому.

- Ми не могли стояти осторонь, бо це болюче питання, це – коні. Ми не хотіли, щоб хтось викупив сторонній, бо не відомо, яка тоді була б його доля. Тож громада за 920 тисяч придбала конюшню з сімома кіньми, – зазначила Надія Чух.

Тепер, з її слів, планують відновити кінні змагання на Мирогощанському іподромі та розвивати іпотерапію. Для цього хочуть створити п'ять робочих місць для місцевих жителів і відремонтувати конюшні.

- В Мирогощанському аграрному коледжі відкрилося відділення конярства і студенти матимуть можливість проходити виробничу практику на конюшні. Хочемо, щоб до нас приїжджали туристи. Будемо писати проєкти і подаватися на міжнародні гранти. Бо самі бачите, в якому стані конюшня. Потрібен капітальний ремонт і великі вкладення,повідомила Надія Чух.

За даними волонтерок Марії Матвійчук і Вікторії Марущак, нині на Мирогощанському іподромі утримують 40 коней, сім з яких – власні, а 33 – переселені з місць активних бойових дій.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також