На Рівненщині рятуватимуть «Голгофу»

1171 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині рятуватимуть «Голгофу»

Картина Івана Їжакевича «Голгофа», що розміщена на фасаді Георгіївської церкви Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви», потребує термінової реставрації.

На нараді за участю музейників, архітекторів та художників  обговорили, яким чином рятуватимуть столітній витвір мистецтва. 

Як розповів художник Ярослав Марчук, поверхня живопису зазнає деструктивних змін. Вже 53 відсотки картини повністю втрачені, а це близько 30 квадратів. Тому питання реставрації є невідкладним, адже можна втратити картину.

Заступниця голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривок вважає, що необхідно забрати живопис з фасаду церкви, та частинами перенести його у закрите приміщення, де він не зазнаватиме подальшого впливу природних факторів. Для цього потрібно розробити проект перенесення. Далі  тимчасово розмістити картину у бальній залі Дубенського замку та реставрувати там. Проект реставрації вже є, але його слід поновити.

До слова, на ремонтно-реставраційні роботи картини Івана Їжакевича з державного бюджету цьогоріч має надійти 6 мільйонів гривень. На місці живопису митці радять створити його копію – мозаїку, проте це є наступним завданням. А поки працюватимуть над організацією реставраційних робіт, до яких хочуть залучити львівських фахівців.

В ОДА планують також втілити в життя проект створення на території заповідника нового корпусу музею, який розміщуватиметься поблизу пам’ятника полеглим козакам. Його розробили ще у 2009 році, проте у зв’язку з відсутністю фінансування не реалізували.  Картину «Голгофа» можна буде розмістити в новому музеї, де будуть створені належні умови зберігання.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також