На Рівненщині ще жодного разу не скористалися «вікном життя»

3507 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині ще жодного разу не скористалися «вікном життя»

Позаминулої суботи сарненчанка залишила у перинатальному центрі свою дитину. Жінка привезла немовля у Рівне і хотіла, аби ним деякий час поопікувалася держава. Дитину мама хотіла залишити у «вікні життя», проте не знала, що воно – у міському пологовому на вулиці Медичній, а не у перинатальному центрі на вулиці Міцкевича.

Хлопчик, п’ята дитина у родині, наразі у перинатальному. Жінка хоче забрати його, як тільки зможе забезпечити його найнеобхіднішим.

Натомість, у «вікні життя» у міському пологовому дітей не залишали.

- За 15 років, що у нас діє «вікно життя», ніхто дитину туди не приніс, - розповідає головний лікар міського пологового будинку Сергій Сулімовський. – Ми щодня перевіряємо, чи вікно справне, адже як тільки воно прочиняється, спрацьовує сигналізація. Сигналізація спрацьовувала уже не раз, але то гралися діти: бувало, що кошенят підкладали.

Фотографії - порталу Ого

За словами пана Сулімовського, останні два-три роки у міському пологовому не було жодної жінки, яка б після пологів відмовилася від дитини. Тільки днями до медзакладу приїхала народжувати із сусіднього села жінка, яка зазначила, що хоче написати відмову. Проте з такими матерями ще працюють психологи та медики.

- В основному від дітей відмовляються молоді жінки із сіл, які приїжджають навчатися до міста, вагітніють, а потім бояться своїх батьків, - додає п.Сулімовський. – Ми просимо їх не поспішати з відмовою. У багатьох, коли дитина народиться, прокидається материнський інстинкт. Окрім того, ми самі телефонуємо батькам, розмовляємо з ними –ті приїжджають і відмовлятися від внука не хочуть. Також ми всім пояснюємо, що якщо зараз склалася складна життєва ситуація, відмовлятися від дитини необов’язково: можна написати заяву у будинок дитини з проханням, аби малюк побув там кілька місяців, рік, приходити до нього гратися, допомагати. А потім, коли проблеми вирішаться, забрати.

Те, що останніми роками відмов від новонароджених стало менше, лікарі пояснюють двома факторами: жінки почали народжувати пізніше, коли уже і психологічно, і матеріально готові мати дітей, і… спрацьовують  засоби контрацепції.

- Можливо, і свідомішим суспільство стало, - додає Сергій Сулімовський. – Нині одиниці, хто народжує у 17-18 років, більшість – після 22-х, а то й 28-ми, коли стають на ноги, створюють міцну сім’ю. Ми наближаємося до Європи, де жінки все частіше народжують після 30-ти.

Додамо, що залишивши дитину у «вікні життя», жінка, відповідно до закону, має право забрати її протягом двох місяців. У холодну пору року матері варто переконатися, що медики почули сигналізацію і вчасно забрали дитину зі спеціально підготовленого матрацика у «вікні життя». Залишити у скрутній ситуації власне немовля на тимчасову опіку держави, додають медики та поліція, - не має бути соромно.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також