На Рівненщині — температурні рекорди, бо повітря — з пустелі

1186 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині — температурні рекорди, бо повітря — з пустелі

Температурний рекорд червня був встановлений 16 числа — в цей день було зафіксовано +33 градуси тепла. Через гаряче повітря, яке прийшло до нас із Африки. Хоч пік уже й спав, але радіти не варто, бо спекотна погода ще близько місяця протримається на Рівненщині.

Василь Троцюк, кліматолог:

— Такої спеки, як зараз, не було за останні 140 років. Дещо схожі температури до теперішніх фіксувалися у 1924, 1927 та 1972 роках. Однак навіть тоді не було настільки гаряче. Бо у п’ятницю, суботу та неділю (14–16 червня — Ред.) було побито не тільки денні максимальні температури, але й нічні. Вдень температура коливалася від +30 до +33, а ввечері від +22 до +21 градуса. Зауважу, що звична для нас температура у червні вдень становить не більше +28, а вночі від +16 до +18 градусів.

Настільки спекотною погоду зробило тепле повітря з пустелі та велика сонячна активність. Через взаємодію двох фронтів високого та низького тиску утворювалась надто стійка пара, яка почала розпадатися лише згодом. За моїми прогнозами, суттєвий спад температури відбудеться після 24 червня. Також не варто забувати, що після гарячого літа приходить холод. Цілком імовірно, що уже у вересні буде холодна погода.

Богдан Масовець, начальник Рівненського обласного центру з гідрометеорології:

— На нашу область впливає тропічний циклон. Через нього спекотна погода протримається аж до липня. Після цього погода більше нагадуватиме осінню. Тобто це літо буде хоч і спекотним, але коротким.

Якщо говорити про більш коротку перспективу, то невелике ослаблення спеки через мінливу хмарність відбудеться уже 20 та 21 червня. Місцями можливий невеликий дощ з грозами та градом. Температура вдень становитиме +27–32 градуси тепла, а вночі +14–19.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також