На Рівненщині викопали ґрунт, якому 180-230 тисяч років

3580 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині викопали ґрунт, якому 180-230 тисяч років

Цими днями на кар'єрах, що на околиці Дубна та в Костянці (Дубенщина, Рівненська обл.) відбулася палеогеографічна мініекспедиція. «Земельні таємниці» досліджували палеогеограф з університету ім. Шевченка Олександр Бончковський та відомий дубенчанин, голова Дубенського археологічного осередку Андрій Бардецький.

Спеціально для читачів Блог «Знай більше» дослідники розповіли про дану мініекпедицію:

Ми часто зустрічаємо кар’єри обабіч доріг, у лісі, посеред поля, проте не розуміємо їхньої цінності.

«Глиняні кар’єри» є найбільш цінними для палеогеографів, оскільки відшарування в їхніх стінках містять інформацію про льодовикові та міжльодовикові періоди, давній клімат і навіть можуть допомогти спрогнозувати зміни клімату у майбутньому. Виявляється, що у глиняних кар’єрах є чимало шарів, які фіксують потепління та похолодання.

У ході нашої мініекспедиції було зроблено, навіть, деякі неочікувані відкриття. Зокрема, виявлено другий на Рівненщині кар’єр, де є викопний ґрунт потягайлівського етапу потепління віком аж 180-230 тис. років. Розкрито також викопний ґрунт кайдацького міжльодовиків'я віком 110-130 тис. років, потужність якого досягає аж 3 м, що є рекордом для території Волині.

Це значно більше від сучасного ґрунту, але кайдацький етап був аналогом сучасної епохи голоцену і детальне вивчення його трендів допомагає уявити те, що нас чекає найближчі 10 тисяч років. Вперше виявлено на Волині ембріональний ґрунт віком близько 70 тис. років, який сформувався в умовах тундри удайського льодовикового етапу. Надалі дослідження зразків цих грунтів продовжиться у лабораторії, що дасть змогу досить точно реконструювати природу краю у льодовикові та міжльодовикові періоди.

Ксеня ГАЛИЦЬКА, #знай_більше 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також