За аналогічний період 2021 року – випадки ботулізму у нашій області не реєструвались.
В Рівненській області станом на сьогодні зареєстровано 7 випадків лабораторно підтвердженого ботулізму, повідомляє Рівненський центр контролю та профілактики хвороб.
Серед них - 5 випадків пов'язані із вживанням продуктів домашнього приготування: 2 – м'ясними консервами, 2 - смаженої річкової риби із місцевих водойм, 1 – консервованими огірками; 2 випадки - із вживанням сушених рибних продуктів: в одному - тарань придбана в місці стихійної торгівлі, в другому (останній випадок) – тарань, рибні снеки, сушені кальмари – придбані в магазині.
Розслідування походження завезених рибних продуктів проводиться спеціалістами Держпродспоживслужби.
Останній випадок ботулізму зареєстрований 27 червня. Захворів чоловік 20 років з села Здовбиця Рівненського району. Госпіталізований з домінуючими симптомами: кишковий розлад, діарея, порушення зору, часткове порушення мови, утруднене ковтання їжі, підвищення температури тіла. Перебіг хвороби – середньої важкості. Введений ботулінічний антитоксин. Стан хворого покращився.
Найчастіше причиною ботулізму стає вживання продуктів в’ялених чи копчених, м'ясних та рибних консервів домашнього приготування, інколи овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті чи термічно оброблені.