Минулого тижня ботулізм, смертельно небезпечну хворобу, виявили у 22-річної гощанки. Днями діагноз підтвердили у 56-річного чоловіка із села Люхча Сарненського району, який наївся домашньої тушонки зі свинини.
Хворий звернувся до лікарів на п’ятий день після вживання консерви, тоді, коли у нього після розладів шлунко-кишкового тракту виникло погіршення зору. Ботулізм підтвердили лабораторно. Чоловіка госпіталізували в інфекційне відділення місцевої лікарні, де йому призначили відповідне лікування, а також ввели ботуліністичний антитоксин. Стан хворого – середньої тяжкості. Тушонку їли ще двоє членів сім’ї, але симптоми отруєння у них відсутні, повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області. Нагадаємо, минулого тижня було повідомлення про ботулізм у 22-річної жительки Гощанського району, яка з’їла сальтисон, придбаний в магазині «Стовпинські ковбаси» у Гощі. Зазначимо, що 2014-го та 2015-го у Рівненській області зафіксували п'ять випадків ботулізму, торік — вже десять (постраждали дев'ятеро дорослих та одна дитина). На щастя, летальних випадків не було. У тих десяти випадках токсин потрапляв до людей з придбаною на стихійному ринку копченою рибою, курятиною невідомого походження, домашнім паштетом, тушонкою. Зокрема, домашніми консервами з тюльки отруїлася ціла родина — батьки з дитиною. Тяжкість захворювання залежить від дози токсину, яка потрапила до людини з їжею. Іноді симптоми проявляються вже за кілька годин, а можуть — і через 2-5 діб. Все починається як звичайне харчове отруєння: біль в животі, розлади шлунка, нудота. А згодом у хворого на ботулізм різко погіршується зір (важко читати, з'являється сітка перед очима, двоїння предметів) та стає важко ковтати, змінюється голос. В такому випадку треба терміново звертатися до лікаря, самолікування не допускається. До слова, імунітет до ботулізму не виробляється, тож можна захворіти повторно. Щоб убезпечити себе від ботулізму, не купуйте продукти на стихійному ринку. А домашні м'ясні або рибні консерви перед вживанням слід обов'язково прокип'ятити 10-15 хвилин. Взагалі, усі домашні консерви потрібно зберігати у холодному місці.