На Рівненщині зростає захворюваність на туберкульоз

3960 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині зростає захворюваність на туберкульоз

Медики закликають пройти профілактичний огляд.

У І кварталі 2022 року на Рівненщині зафіксована негативна тенденція росту захворюваності на туберкульоз. Якщо за аналогічний період у 2021 році на недугу захворіли 104 особи, то у 2022 році це 113 осіб. Йдеться про вперше діагностовані випадки туберкульозу, але окрім цього цифри зростають і в інших напрямках - зареєстровані випадки рецидиву туберкульозу, повторні курси лікування з приводу невдачі лікування недуги.

Рівненська обласна рада повідомляє, що особливо тривожно звучить статистика захворюваності серед дітей: у 2021 році за І квартал виявлено 4 випадки, за І квартал 2022 року - 10 випадків, що складає 150%.

- Збільшення кількості випадків туберкульозу серед дитячого населення є індикатором несприятливої ситуації щодо туберкульозу, - наголошує директор Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру Федір Аврука.

 

Окрім того, фтизіатри Рівного відмічають у пацієнтів, які взяті на облік, занедбані форми хвороби - деструктивні легеневі форми, дисеміновані процеси, ураження ЦНС, кісток та суглобів, наявність ко-інфекції ТБ/ВІЛ, виражений інтоксикаційний синдром, кахексія, поєднання у одного пацієнта кількох локалізацій туберкульозу, наявність стійкості до протитуберкульозних препаратів.

- Всі ці фактори є показами до стаціонарного лікування, іноді дуже тривалого лікування (до 12 міс і більше) в умовах стаціонару, - відмічає завідувач відділення, лікар-фтизіатр фтизіопульмонологічного центру Наталія Стецій. – Попри призначені схеми препаратів, в тому числі з використанням нових препаратів, місяцями не вдається припинити бактеріовиділення. Хворий, який продовжує виділяти мікобактерії туберкульозу в зовнішнє середовище, є епідеміологічно небезпечним для здорового населення.

Зважаючи на нинішню ситуацію в країні, лікарі припускають, що надалі, ймовірно, ріст захворюваності на туберкульоз в середньому буде на рівні 5-6%.

- На найближчий час неможливо точно спрогнозувати, на скільки зросте захворюваність на туберкульоз, насамперед це пов’язано із введенням воєнного стану в Україні, міграцією населення, тривалим перебуванням людей в холодних укриттях, з великим скупченням людей в місцях тимчасового поселення: гуртожитки, громадські та релігійні організації, реабілітаційні центри, міграція закордон тощо, - зазначає директор медичного центру Федір Аврука.

Діагностують туберкульоз і серед військовослужбовців.

- У випадках виявлення туберкульозу із бактеріовиділенням з епідеміологічної точки зору необхідне обстеження всього особового складу, який контактував із хворим на туберкульоз. Утім, подекуди це зробити просто нереально. Усі ці фактори сприяють тому, що поширення хвороби стає неконтрольованим, - наголошує лікар-фтизіатр Наталія Стецій.

Станом на 1 квітня 2022 року в Рівненському обласному фтизіопульмонологічному медичному центрі госпіталізовано 5 осіб із ЗСУ та ТРО, 4 внутрішньо переміщені особи. На даний час серед внутрішньо переміщених осіб отримує лікування 13 хворих з туберкульозом, серед них 1 дитина. Це мешканці м. Києва, Бучі, Бородянки, Ірпеня, Харкова, Луганська.

Фахівці центру закликають, аби не допустити зростання випадків хвороби серед населення та задля своєчасного виявлення недуги, при появі таких симптомів як кашель або покашлювання більше 2-х тижнів, підвищена втомлюваність та слабкість, підвищена пітливість (особливо вночі), втрата ваги з невизначених причин, підвищення протягом останнього часу температури тіла (має значення навіть незначне підвищення до 37-37.2С), задишка при незначному фізичному навантаженні, контакт із хворим на туберкульоз протягом останніх 6 місяців, наявність хронічного захворювання шлунково-кишкового тракту, цукровий діабет або інше захворювання, що призводить до зниження імунітету, наявність серйозного стресу, прийом препаратів, які можуть знижувати імунітет (глюкокортикостероїди, хімієтерапія тощо) – зверніться на консультацію до сімейного лікаря або фтизіатра.

КП «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр»  знаходиться за адресою м.Рівне, вул.Дворецька,108. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також