Майстер «Рівнеоблводоканалу» у відчаї взявся за ніж, бо довели погрози колекторів

11554 0

Ми у соцмережах:

Майстер «Рівнеоблводоканалу» у відчаї взявся за ніж, бо довели погрози колекторів

Рівненські поліцейські розповіли деталі зухвалого нападу на кредитну спілку, що діє у центрі Рівного, і психотип злочинців, які на таке здатні.

Нагадаємо, що перший напад стався 23 листопада — чоловік увірвався у приміщення і, погрожуючи ножем, вимагав у працівниці віддати йому всі гроші з сейфа. Коли касирка відмовилася, чоловік ударив її ножем у шию. Крики дівчини почув випадковий перехожий, який і врятував їй життя, бо нападник втік.

— Було яскраво виражено, що діяв дуже зухвалий злочинець, — розповідає начальник кримінальної поліції області Сергій Волков. — Адже напад стався посеред дня у центрі Рівного. Нападника навіть не збентежило те, що за п’ятнадцять метрів від місця злочину на зупинці громадського транспорту було повно людей. Ми перевірили понад 100 осіб, які раніше вчиняли розбої, проте швидко розкрити злочин не вдалося.

Сергій Волков

Узагалі-то такі напади рідко бувають. Це знають ті, хто розуміє типологію злочинця. Ті, хто йде на крадіжку, не нападуть на людину з ножем. Особа може бути професійним злодієм, та коли побачить людину, буде втікати.

Через три дні грабіжник з ножем повернувся до тієї ж кредитної спілки «Швидко гроші». Цього разу йому пощастило більше — касирка віддала йому 10 тисяч гривень з сейфа, з якими той утік.

Злочинець сам вказав нам місце, де він мешкає, — уточнює Волков. — Адже працівникам карного розшуку вдалося знайти таксиста, який підвозив його у мікрорайон «Північний», до супермаркету «Фреш». Місцеві жителі розповіли, що молодий чоловік, схожий на того, що на фото, яке їм показували, проживає в одному з будинків на вулиці Коновальця. Коли до нього навідалася поліція, то підозрюваний у всьому зізнався.

Юнак раніше не потрапляв у поле зору поліції. Піти на такий злочин хлопця спонукали колектори, які постійно телефонували до нього з погрозами. Адже той набрав позик у різних кредитних спілок, які виставили йому непомірні відсотки — набігло вже 30 тисяч гривень. Більшу частину грошей з 10 тисяч гривень, виручених від розбою, хлопець витратив на те, щоб частково погасити кредитні відсотки. А на решту… купив своїй дівчині квіти.

— Я був шокований, коли дізнався, хто виявився злочинцем, — розповідає Сергій Волков. — Мені спочатку не вкладалося у голові, що це міг зробити 18-річний юнак. Адже не кожен злочинець, який відсидів 10-15 років за ґратами, наважиться на такий розбій. До таких злочинів грабіжники готуються, відслідковують об’єкти та потерпілих. Тут же все зроблено спонтанно.

Слід зауважити, що брати кредити в подібних спілок — справа небезпечна. Адже всі установи, які швидко можуть надати необхідну суму коштів, встановлюють непомірні відсотки. За рік може набігти й до 300%. Оскільки не всі люди можуть отримати офіційний кредит у банку, тому й змушені звертатися до таких «контор». Останні, знаючи безвихідну ситуацію у людини, цим користуються. А коли виникають проблеми з поверненням кредиту — «нацьковують» на людей колекторів.

— Зазвичай віддати кредит людину спонукають постійними телефонними дзвінками, — каже Сергій Волков. — Телефонують членам сім’ї, колегам та друзям. Колектори діють здебільшого психологічно. Довести у суді, що вони психологічно завдали шкоду особі, дуже важко. Це демонструє судова практика. Більше того, потерпілі майже не скаржаться на колекторів, бо розуміють, що самі винні. Адже вони самі погодилися на такі умови кредитування. Якщо людина бере кредит, то мусить його повернути. Адже при отриманні коштів попереджають про відсотки, на які вона підписується.

Та й працювати у таких кредитних спілках теж небезпечно. Адже їхні касири ніяк не захищені від розбійників. Немає там ні охорони, ні хоча б захисного скла, яке б затримало нападників до приїзду поліції.

Богдан СЛОНЕЦЬ


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також