На традиційній ході латиських легіонерів CC палили опудала і згадували Україну

1012 0

Ми у соцмережах:

На традиційній ході латиських легіонерів CC палили опудала і згадували Україну

У столиці Латвії Ризі в неділю відбулася традиційна хода колишніх легіонерів СС (Waffen SS), яка проводиться щорічно 16 березня. Цьогорічний захід проходив на тлі загострення ситуації в Україні і, зокрема, референдуму про відділення Криму. Одночасно із заходом колишніх легіонерів СС в місті пройшли і відповідні акції антифашистів.

У зв'язку з цим правоохоронні органи побоювалися провокацій. Однак всупереч очікуванням обійшлося без пригод, повідомляє місцевий портал "Delfi". Всього в нинішній ході взяло участь близько двох тисяч осіб, повідомили у поліції. Учасники ходи били в барабани і співали патріотичні пісні. Легіонерів супроводжувала приватна охорона. Крім того, навколо пам'ятника Свободи в день ходи було встановлено загородження — так звана зона безпеки. Цього року вона була набагато ширшою, ніж звичайно.

 
За поліцейським загородженням зібралися сотні людей. Натовп скандував "Ганьба!", На що окремі учасники ходи відповідали: "Російські фашисти, їдьте додому!", передає "Delfi". Поліцейські затримували молодих людей, які вигукували грубі гасла проти легіонерів. У підсумку націонал-патріоти залишилися задоволені роботою правоохоронців щодо забезпечення порядку під час ходи. Серед учасників ходи були помічені відомі в Латвії персони. Серед них — колишній міністр регіонального розвитку країни Ейнар Цілінскіс, якого нещодавно було відправлено у відставку після того, як він, незважаючи на заборону для державних службовців, сказав, що обов'язково візьме участь у ході націоналістів. Одночасно із заходом колишніх легіонерів СС в місті пройшли і відповідні акції антифашистів. Вони організували власний пікет, а також встановили на Домській площі шибениці з опудалами, що зображали латиського колабораціоніста Віктора Арайса і льотчика Герберта Цукурса, оголошеного нацистським злочинцем за участь у розстрілі євреїв під час другої світової війни. Проте загалом день пам'яті латвійського легіону СС цього року пройшов у Ризі досить спокійно. Шеф поліції Артіс Велшс повідомив журналістам, що під час заходів було затримано всього чотири чи п'ять осіб, в тому числі літній чоловік, який поводився неадекватно. Спостерігачі у соціальних мережах також пишуть, що такого спокійного 16 березня в Латвії ще не було.
 
Латвійський легіон СС було створено німецьким командуванням в роки другої світової війни на території Латвії з двох гренадерських дивізій. У березні 1943 року підрозділи легіону вступили в бій з Червоною Армією в районі річки Великої поблизу міста Острів Псковської області. Рейхсфюрер СС Генріх Гіммлер 24 березня 1943 видав наказ, який уточнює поняття "латиський легіон" як загальне визначення для латишів, що проходять службу у всіх латиських військових формуваннях, включаючи поліцейські батальйони. Всього в лавах латиського легіону служило близько 150 тисяч осіб.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також