На високовольтному в Рівному шукають росіян

4051 0

Ми у соцмережах:

На високовольтному в Рівному шукають росіян

Високовольтний завод у Рівному, а точніше, те, що залишилось від колишнього промислового гіганта з кількома тисячами працівників, днями припинив свою роботу. На заводі шукають росіян. Причина — власниками залишків Рівненського заводу високовольтної апаратури (РЗВА) вже багато років є росіяни, а виробництво тісно інтегровано з підприємствами країни-агресора. Чому пошук росіян шляхом припинення роботи заводу стався саме зараз — невідомо. Хоча про власників РЗВА було всім добре відомо раніше, підприємство продовжувало працювати після 22 лютого 2022-го. Пильні правоохоронці поки що не дають публічної відповіді на це запитання. У підсумку кілька десятків заводчан не можуть потрапити на роботу. Особливо неприємно орендарям — після 1991 року більшу частину цехів та території РЗВА роздали в оренду. Орендарів теж не пускають на роботу. Бо ж і серед них можуть виявитися ворожі росіяни!

Це сталося після того, як Печерський суд Києва наклав арешт на майно РЗВА відповідно до закону про спрощену процедуру конфіскації усіх українських активів, що належать росіянам, ухваленого у травні минулого року. Минулого тижня на підприємстві відбулися обшуки. Слідчі шукали докази того, що рівненське підприємство, яке виробляє енергетичне обладнання, досі залишається у руках росіян. Хоча ще у квітні 2022-го вони переоформили свої частки власності на підконтрольних їм осіб, аби приховати факт їхньої причетності до обслуговування оборонно-промислових комплексів Росії. Правоохоронці навідріз заперечують те, що роботу фірми заблоковано. Оскільки арешт накладено лише на нерухоме майно, то фірма може працювати у штатному режимі.

Рівненська фірма «Високовольтний союз — РЗВА» зареєстрована на кіпрську «Юнако Ассет Менеджмент Лімітед». Кінцевими власниками останньої були росіяни Денис Тасаков, який жив в Естонії, та Сергій Петров. Вони володіють Уральським енергетично-машинобудівним холдингом «Юнако». Також у їхніх руках опинилося й схоже підприємство у Львові — «Львівська ізоляторна компанія». Відповідно, для збуту своєї продукції львівський і рівненський виробники значною мірою орієнтувалися на російський і білоруський ринки. Наразі у реєстрі значиться, що рівненський завод зареєстрований все на ту ж кіпрську компанію «Юнако Ассет Менеджмент Лімітед». Однак її кінцевим бенефіціарним власником тепер значиться естонка Ольга Дубовіцкая.

Ігор Солімчук, адвокат підприємства:

Свого часу частка статутного капіталу підприємства справді належала росіянам. Однак наразі росіян у співвласниках підприємства немає. Тому в мене немає пояснень того, для чого було зупиняти в Рівному працююче підприємство. Адже це лише нашкодить. Усі документи, які стосувалися так званого російського сліду, були одразу надані правоохоронцям. Оскільки підприємству нічого приховувати, то це було зроблено за першим же проханням. Прийшов представник правоохоронних органів на підприємство, попросив перелік певних документів. Наступного дня усі документи було надано правоохоронцям у робочому порядку. Якщо хтось хоче допитати директора підприємства, то той йде до слідчого і його допитують.

Додамо, що слідчі управління розслідування корупційних злочинів Головного слідчого управління Нацполіції розпочали кримінальне провадження за ч.4 ст.110–2 (Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) та ч.3 ст.209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також