На Всеукраїнському фестивалі дерев’яних скульптур у Рівному переміг «Івасик-Телесик»

2452 1

Ми у соцмережах:

на фото Володимир Кравчук. Скульптура - Івасик Телесик

З 6 по 11 серпня у Рівному тривав Всеукраїнський фестиваль дерев’яних скульптур. Щодня з десятої ранку до сьомої вечора у рівненському парку «Хімік» 12 різьбярів з різних міст України вирізали героїв українських казок.

Вчора, 11 серпня, відбувся фінал фестивалю та нагородження переможців. Як розповів організатор фестивалю, рівненський різьбяр Олександр Козачук, протягом тижня майстри не лише працювали над виготовленням великих скульптур. У перший день фестивалю вони мали за дві години вирізати маленькі скульптури, які вчора продавали на благодійному аукціоні. Найшвидшим у виготовлені маленької дерев’яної скульптури став Іван Миса з Київської області. Він за 40 хвилин вирізав колібрі.

Друге місці посів рівнянин Григорій Токарєв, який працював над квіткою.

Робота Григорія Торакєва. Фото - Олександр ГребенюкА третє – Андрій Нікіфоров із Сум. Він вирізав голову лева.

Голова лева

Крім того, вчора вручили кубки трьом переможцям за великі двометрові скульптури. Над ними майстри працювали упродовж усього фестивалю. Переможців визначали відвідувачі фестивалю.

- Перше місце отримав Володимир Кравчук з Житомира. Він вирізав Івасика-Телесика, який летить на гусаку, а під ними – село. Друге місце отримав Петро Скрипка з Івано-Франківської області, який вирізав Лиса Микиту. Третім переможцем обрали рівнянина Костянтина Сацука, який вирізав козу із казки «Коза Дереза». Навколо кози він ще поставив український пліт з глечиком, вийшла ціла композиція. Вибір було зробити складно, оскільки було шість потужних робіт і лише три призові місця. Також вчора провели благодійний аукціон, на якому продали п’ять малих дерев’яних скульптур. Дуже високу ціну не вдалося поставити. Тож стартовий лот був 500 грн за одну скульптуру. Нам вдалося зібрати 2,6 тис. грн. Ці гроші ми передамо на лікування хворих дітей чи для людей з інвалідністю, – розповів Олександр Козачук.

Івасик Телесик. Фото - Sergej Lenkin‎Петро Скрипка і Лис Микита. Фото - Sergej Lenkin‎Коза Дереза. Фото - Pavel Vynohradov

Усі скульптури одразу після проведення фіналу фестивалю забрали у майстерню. Там їх покриють воском та пофарбують. У парк «Хімік» скульптури повернуть 25 серпня, де вони прикрасять Алею дерев’яних скульптур.

За словами організатора Олександра Козачука, наступного року на фестиваль дерев’яних скульптур у Рівному планують запросити не лише українських майстрів, а й із-за кордону.

- Цьогоріч фестиваль був розрахований тільки на 12 учасників. Хоча заявок було більше, але кільком майстрам ми змушені були відмовити, оскільки бюджет не був розрахований на більше учасників. Проте наступного року ми хочемо організували фестиваль, який буде розрахований на 20 учасників, бо запрошуватимемо на нього майстрів з інших країн, – поділився Олександр Козачук. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також