На якій олії найбезпечніше смажити
07.04.2015 07:26 Адміністратор
4182
0
Ми у соцмережах:
Більшість українців готують їжу вдома: варять, тушкують, випікають… А якщо часу мало, то досить часто ми смажимо, адже це і швидко, і смачно. Але коли йдеться про смаження їжі, відразу постає питання ? чи корисно, чи безпечно, яку олію обрати.
Чому смажене не є корисним?
Перш за все, потрібно розуміти, що смажена їжа не є корисною і призводить до хвороб не тільки шлункового тракту, а й серцево-судинної системи. Загальновідомо, що при смаженні виділяються канцерогени, які впливають на утворення ракових клітин.
Акролеїн ? основний компонент канцерогенів, токсична речовина вивільняється, якщо смажити на розпеченій сковорідці, хоч яка олія б не була. І кухар, який постійно вдихає випари акролеїну, страждає на подразнення очей, і навіть дихальних шляхів. А якщо не зупинити це, то в результаті можна отримати хронічні запальні хвороби.
Рафінована чи нерафінована?
Як цього уникнути? Як уберегти себе від небезпеки? Відповідь одна ? стежити за продуктом для смаження ? олією. Найкращий варіант для такого способу приготування їжі ? рафінована олія. Ні в якому разі не використовуйте натуральну олію для смаження!
Саме в нерафінованій криється найбільша небезпека для нашого організму, адже в ній найбільше виділяється канцерогенів.
Соняшникова, оливкова, кукурудзяна…
Тепер щодо виду олії: оливкова чи соняшникова, кукурудзяна чи лляна? Оскільки на полицях супермаркетів найбільше перших двох, а от кукурудзяну чи лляну рідко зустрінеш навіть і в натуральному вигляді, не те що в рафінованому, то будемо розглядати оливкову та соняшникову олію.
Якщо вони рафіновані, то ідеально підходять для смаження. Але дедалі частіше з'являється інформація про користь оливкової олії, начебто вона найкраща з усіх. Можливо, це маркетинговий хід для кращого продажу оливкової олії, адже, як правило, вона імпортна та в 4 рази дорожча за соняшникову. Але факт залишається фактом, і та й інша рафіновані підходять для смаження.
Якщо ж ви уважно ставитеся до власного здоров'я ? відмовтесь від смаженого. Це буде і величезна користь для здоров'я, і менша морока при виборі олії.
ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686