На захист рівненської судді, якій експрокурор Тимошук заповів свій спадок, стала Вища рада правосуддя

1305 0

Ми у соцмережах:

експрокурор Андрій Таргоній

Суддя міського суду у Вараші Ірина Незнамова Ірина повідомила Вищу раду правосуддя про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Суддя зазначила, що підставою для її звернення до ВРП стала ситуація, що склалася під час розгляду кримінального провадження за обвинуваченням експрокурора Андрія Таргонія у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).За інформацією судді Ірини Незнамової, обвинувачений Таргоній через канцелярію суду подав заяву про її відвід від розгляду вказаної справи. Заяву про відвід Таргоній мотивував тим, що особисто знайомий із суддею, як державний обвинувач у 2009–2011 роках неодноразово брав участь у розгляді кримінальних проваджень, протоколів про вчинення корупційних діянь, цивільних справ, які перебували на розгляді судді Незнамової І.М. У заяві про відвід Таргоній також зазначив, що з огляду на «службове знайомство» із суддею Незнамовою заповів їй своє майно, на підтвердження чого долучив до заяви про відвід копію заповіту. Крім того, суддя повідомила, що не була знайома з Андрієм Таргонієм, дізналася про нього після прийняття до провадження вказаного кримінального провадження та скарг на бездіяльність прокурора і слідчого.

Суддя Ірина Незнамова вважає, що такі твердження обвинуваченого Таргонія та його дії щодо складення напередодні розгляду справи стосовно нього заповіту на користь судді є намаганням дискредитувати суддю та судову систему в цілому, а також свідчать про створення їй перешкод у здійсненні правосуддя, є проявом незаконного впливу, тиску та втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя, за що статтею 376 КК України передбачена кримінальна відповідальність.

На виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя Кузнецовського міського суду Рівненської області Ірина Незнамова надіслала повідомлення про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя також Генеральному прокурору, просила вжити передбачених чинним законодавством заходів реагування.

Під час проведення перевірки встановлено, що за викладеними у повідомленні судді Незнамової І.М. фактами слідчим відділом Вараського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України (втручання в діяльність судових органів).

Аналізуючи відомості, повідомлені суддею Незнамовою, ВРП вважає, що з огляду на складення напередодні судового засідання заповіту на ім’я судді особою, яка є учасником кримінального провадження та зацікавлена у результатах розгляду справи, вказані обставини пов’язані із професійною діяльністю судді щодо здійснення правосуддя у конкретній справі та можуть свідчити про використання цього факту як підстави для заявлення відводу судді від розгляду справи. Такі обставини створюють загрозу суддівській незалежності, тому їм має надаватися кримінально-правова оцінка правоохоронними органами в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

До повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтями 3, 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за фактами, викладеними у повідомленні судді Кузнецовського міського суду Рівненської області Незнамової Ірини Миколаївни.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також