На закупівлі курток для армії «відмили» мільйони

1285 0

Ми у соцмережах:

На закупівлі курток для армії «відмили» мільйони

Стали відомі й інші епізоди того, як під час війни Міністерство оборони «відмивало» гроші на закупівлях для армії.

 Підопічні міністра оборони Олексія Резнікова «відмили» мільйони на купівлі зимових курток, повідомляє ZN.UA

Ще влітку 2022 року українські виробники били на сполох, що Міністерство оборони не оголошує вчасно закупівель зимового одягу для бійців. Доставити тканину з Азії, пошити — це все місяці. Ці місяці було втрачено саме з вини міністерства та інших урядовців.

Зробили це неспроста. Адже уже з наближенням холодів Міноборони уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на поставку зимового одягу.

Ця фірма лише у жовтні—грудні ввезла до України з Туреччини 233 тис. курток на 20 млн дол. і 202 тис. штанів на 13 млн дол.

Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки.
Середня вага китайських курток була два кілограми, а турецької — 1,1 кг. Це дуже схоже на різницю між літнім жакетиком і зимовою теплою курткою.

Ось що говориться у пакеті документів на одну з партій дивних курток від Vector avia. Дорогою між турецькою й українською митницями куртки магічно перетворилися з «камуфляжних» на «зимові повітрозахисні» і на цьому перетворенні набрали державної ваги з 29 до 86 дол. за штуку. Завдяки махінаціям 4900 курток загальною вартістю 142 тис. дол. перетворилися на 4900 курток за 421 тис. дол. Маржа залишилася на турецькій фірмі Vector avia hava araçlari, яка належить українцю Роману Плетньову із Запоріжжя.

Таких курток накупляли на 33 мільйони доларів.

Наразі заступник міністра В’ячеслав Шаповалов і керівник закупівельного департаменту Богдан Хмельницький знаходяться у СІЗО. Їм інкримінують закупівлю неякісних бронежилетів.

Однак міністр оборони Олексій Резніков постійно публічно «відказує» свого заступника. Лише послухайте, що говорить Резніков, який купував яйця для армії по 17 гривень.
 

 - Контракти, які є предметом дослідження, датовані березнем 2022 року. І я хочу запитати: а де всі були в березні 2022-го? Коли на складах нуль (бронежилетів), а треба було привезти сотні тисяч. Тому я хочу дочекатися завершення слідства і почути вирок суду. Бо він може бути і виправдувальним теж, - каже Резніков.

Зустрічне запитання до Резнікова, міністра оборони з листопада 2021-го: а чому, власне, в березні 2022-го у нього на складах був нуль бронежилетів? Не помітив попереджень США про наступ? Вважав, що нуль бронежилетів на складах, навіть за мирних часів, — це прийнятно?


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також