На землю у Шубкові вже три фірми полюють

1317 0

Ми у соцмережах:

На землю у Шубкові вже три фірми полюють

Шість років мешканці села Шубків і кількох сусідніх, що розташовані неподалік Рівного, намагаються приватизувати землю місцевого сільгосппідприємства, на якому колись працювали. Поки що безрезультатно. Бо селяни відмовляються при приватизації акцій підприємства платити ПДВ, а Кабмін, попри звернення, не хоче скасувати цю норму. Натомість є уже щонайменше три фірми, готові сплатити ПДВ, за умови, що отримають від них землю в оренду. Звісно ж, недорого.

шубків земля збори

Під час зборів, які відбулися у вересні, селяни вирішили: чекатимуть рішення Кабміну до кінця жовтня
Валентина Осіпчук, голова Шубківської сільради:
— ПДВ — це лише шлях, щоб роздерибанити землю. Поки що віддати землю в оренду офіційно люди не можуть, бо її потрібно приватизувати. Проте фірма "Грін Плант", яка нібито має польського власника і яка невідомо де зареєстрована у нашому селі, дає людям договори на підпис і платить по тисячі гривень нібито за акції, які вона отримає від людей. Той договір насправді — кабала. Людям заплатили копійки і є ймовірність, що нічого вони більше не отримають, ще й землю в них заберуть.
Олексій Левицький, заступник начальника регіонального відділення Фонду державного майна у Рівненській області:
— Отримати акції та землі державного сільгосппідприємства мають понад 270 осіб. Акції віддадуть людям безкоштовно, але закон вимагає сплатити за роздержавлення ПДВ — 20% від статутного фонду. Це 1,7 млн. грн., або по 6 тис. грн. на кожного пайовика. А у декого по кілька часток може бути, де пенсіонери такі гроші знайдуть? Зрештою, в усіх інших селах ПДВ ніхто не платив, отримуючи землю та майно колишніх підприємств. Будемо сподіватися, що Кабін за рекомендацією Міністерства АПК скасує це ПДВ. Щодо оренди, то вирішувати мають люди, кому віддавати землю, але лише після її приватизації.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також