Набряки ніг у спеку: що робити?

3249 0

Ми у соцмережах:

Набряки ніг у спеку: що робити?

У нормі в абсолютно здорової людини навіть у дуже велику спеку набряків бути не повинно. Але абсолютно здорових людей майже не буває. Отож спека плюс тривале перебування на ногах (або, навпаки, в сидячому положенні) - і набряк стає майже природною реакцією на ці екстремальні умови.

 

Як визначити набряк

Якщо знімаючи взуття, ви виявляєте сліди від ремінців сандалій або гумок шкарпеток, значить, легкий ступінь набряклості наявний. Саме ступні й щиколотки набрякають у спеку найсильніше.
Набагато небезпечніше, якщо набряк стає вираженим. При цьому ноги ніби «опухають», важчають, гудуть, важать ніби тонну.

Чому в спеку ноги набрякають

Коли нам жарко, ми п'ємо - і це добре. Тільки ось серцево-судинна система і нирки не завжди справляються з обсягами води, яку треба виводити з організму.

При цьому ми ще й пітніємо, але разом з потом втрачаємо і солі, завдання яких - "витягнути" зайву кров і міжклітинну рідину з тканин. Вона там застоюється - звідси і набряк.
Менше рідини - густіша кров, яка повільніше біжить по венах. Вони від цього розширюються і ледве женуть її від кінцівок до серця. А периферичні дрібні судини розширюються, щоб не допустити перегріву організму в літню спеку. І це ще більше погіршує застій рідини в тканинах. До речі, при ознаках варикозу шансів, що ноги набрякнуть, більше.

Ще одна причина - любов до подорожей. Є навіть специфічне поняття - "набряк мандрівника". Найчастіше ноги набрякають у літаках через перепад тиску і малорухомість. Але і при тривалих поїздках автомобілем, в автобусі або поїзді набряк не виключений.

Як запобігти появі набряків

Регулярно розминайтеся. Сидите за комп'ютером - робіть перерви щогодини: пройдіться, зробіть кілька присідань, пострибайте на місці. У літаках і автобусах розминайтеся прото в кріслі: обертайте ступнями, напружуйте сідниці й м'язи стегон, згинайте і розгинайте коліна, змусьте попрацювати ступні перекатами з носка на п'ятку.
Спіть. Причому, не менше 7 годин на день, адже недосипання призводить до хронічного стресу, і обидва ці чинники провокують різні порушення роботи організму. Бажано спати з піднятими вгору ногами, наприклад, підклавши під них згорнуту ковдру.
Пийте. У спекотний день - 2-2,5 л води. Зневоднення змусить організм затримувати дорогоцінну вологу і ще сильніше спровокує набряк, а також інші проблеми. Кава і газовану воду замініть на чисту воду або несолодкі компоти, морси, трав'яні чаї.
Не займайтеся самолікуванням. Не пийте на власний розсуд жодних сечогінних, щоб вивести "зайву рідину": всі подібні препарати потрібно приймати тільки під наглядом лікаря.
Почувайтеся вільно. Взуття носіть зручне і вільне, на невисокому каблучку. Одяг - просторий, що не утрудняє рухів, з натуральних тканин.

Водні процедури. Вранці та ввечері - контрастний душ або хоча б контрастні обливання для ніг. Робіть вечорами прохолодні ванни для ніг з морською сіллю, щоб зняти втому і зміцнити судини.
Правильно харчуйтеся. Менше налягайте на солоне, гостре, копчене, солодке: все це посилює спрагу й одночасно затримує рідину. Їжте сухофрукти, в них багато калію, що зміцнює серцевий м'яз і судини. Включіть у раціон більше продуктів, багатих вітаміном А. Це морква, петрушка, солодкий перець, обліпиха. Помічні й природні сечогінні - огірки, кавуни, дині, сливи, кабачки, полуниці. В чай варто додавати листочки брусниці або насіння кропу.

Небезпечно!

Безпричинний набряк обличчя, причому якщо він захоплює щоки, ніс - краще звернутися до лікаря, це може свідчити про порушення роботи нирок.

Набряки рук, а також нижньої частини живота, що переходить на ноги - має сенс перевірити серце.

Разовий набряк, який зникає до ранку, - це реакція організму на спеку. А ось якщо він стає систематичним, тримається кілька днів, завдає дискомфорту або болю - негайно до лікаря!

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також