Надто багато солі!

4 0

Ми у соцмережах:

Надто багато солі!

У деяких продуктах міститься надмірна кількість солі. Тим часом є дуже вагомі докази зв’язку надмірного вживання солі з підвищенням артеріального тиску

Хліб та випічка. Сіль і натрій використовують для підвищення еластичності клейковини, тобто глютену. Завдяки цьому випічка зберігає форму. Також натрій використовується як розпушувач. Добова норма солі міститься у 300 г хліба та хлібобулочних виробів, причому, чим нижча якість пшениці, тим більше в ній солі для розпушування.

Ковбаси, сало, бекон, м’ясна нарізка. У варених ковбасах та сосисках вміст солі — щонайменше 2–2,5%, у копчених — понад 3,5%, а у в’ялених делікатесах кількість натрію може сягати 8%. Продукти, які не проходять термічного оброблення, містять у своєму складі зазвичай більше солі. А в засоленому салі співвідношення сала й кухонної солі становить щонайменше 10 до 1.

Будь-які консерви — м’ясні, рибні, овочеві — містять надлишок солі. Наприклад, у 100 г рибних консервів міститься до 3 г солі, овочевих — 400 мг натрію, у горошку — 360 мг тощо.

Соуси, маринади, кетчупи, приправи. За рівнем вмісту солі й цукру більшість соусів, приправ і спецій можна прирівняти до деяких сортів солоної риби. Крім власне солі, більшість їх містять підсилювач смаку — додатковий натрій у формі глутамату.

Сири. Найбільше солі містять: пармезан, сулугуні, фета, бринза, чедер, рокфор та інші сири з блакитною пліснявою. Не лише сири, навіть інші молочні продукти, в які здавалося б, не додають солі, містять її в достатній кількості.

Пластівці, мюслі, готові сніданки містять надлишок натрію. Наприклад, 100 г кукурудзяних пластівців містять до 730 мг натрію, а одна порція вівсянки швидкого приготування — до 365 мг. А у 100 г фітнес-пластівців, які зазвичай вважаються корисними, вміст солі може сягати 1,8 г.

У чому шкода надлишку солі? Це є одним із ключових факторів ризику підвищення артеріального тиску та розвитку гіпертонії. Сіль затримує рідину в організмі, збільшуючи об’єм крові та надаючи додаткове навантаження на органи кровообігу. Через деякий час гіпертонія може спричинити ушкодження серця, нирок, мозку, органів зору, а відсутність її належного лікування призвести до розвитку серцевої та ниркової недостатності, сліпоти, інсульту й інфаркту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також