
Наліт на зубах — це скупчення бактеріальної мікрофлори, залишків їжі, компонентів слини на поверхні емалі. Він може ущільнитися та призвести до утворення зубного каменю, запалення ясен та інших захворювань ротової порожнини.
Причини появи нальо-ту на зубах: куріння, вживання кавових на-поїв, нерегулярне чищення зубів, неякісні зубна щітка та паста, пережовування їжі на одному боці, невелика кількість вживаної твердої їжі, метаболічні розлади, що призводять до пору-шення сольового обміну.
Нерідко лікареві вдаєть-ся виявити наліт на зубах, причини якого криються в захворюваннях внутрішніх органів, зокрема, травно-го тракту або ендокринної системи. Це є тривожним сигналом і стимулом про-йти комплексну діагнос-тику всього організму.
Наліт на емалі може мати різний відтінок. Білий — формується вночі, адже бактерії, що живуть на емалі, продовжують активну жит-тєдіяльність. Він може бути смердючим. Такі від-кладення м’які та легко ви-даляються під час чищення.
Причини чор-ного нальоту на зубах можуть бути такі: недостатня гігієна ро-тової порожнини; вживання продуктів з фарбувальних до-бавок, кофеїну; куріння; наявність мідних про-тезів; негативний вплив про-мислових та екологічних факторів. Найчастіше, щоб ви-далити чорний наліт на зу-бах, недостатньо гігієнічних процедур у домашніх умо-вах.
Відкладення на емалі жовтува-того відтінку мають м’яку структуру. Причини цього процесу — в забрудненні ротової порожнини частин-ками їжі. Локалізується в місці пере-ходу емалі в ясна — у при-кореневій ділянці. Легко видаляється за допомогою зубної щітки.
Щоб питання «як позбу-тися нальоту на зубах» вас не турбувало, рекоменду-ють двічі на день чистити зуби, використовувати якіс-ні зубну щітку та пасту, користуватися зубною ниткою та ополіскувачами, після кожного прийо-му їжі промивати рот водою або спеціальними засоба-ми, зменшити дозу кави й відмовитися від куріння, виконувати стомато-логічні профілактичні огля-ди двічі на рік, своєчасно лікувати за-хворювання травного трак-ту та ендокринної системи, вживати здорову їжу без барвників і хімічних складових, збагатити раціон не-обхідними мікроелемента-ми та корисними речови-нами, проводити професійну чистку зубів — бажано один раз на пів року.