Напій для настрою

743 0

Ми у соцмережах:

Напій для настрою

Cinzano, Martini, Noilly Prat – назви цих алкогольних напоїв виробництва Італії та Франції знають майже у всіх куточках світу. А ось те, що належать вони до вермутів, – відомо не всім.

 

Насправді вермут – це кріплене вино, як правило, міцністю 16-18%, а то і 25% спирту. Особливість його в тому, що воно ароматизоване екстрактом полину, деревію, м'яти, кориці, кардамону та ін.

Але головним (50% всіх трав і спецій у складі) залишається альпійський полин, адже навіть сама назва напою походить від німецького Wermut - полин.

Винайдений він був ще в Стародавній Греції. Щоправда, там трав'яними настоянками лікувалися. У категорію алкогольних напоїв вони перейшли лише у XVIII ст.

Найчастіше вермути поділяють на червоні солодкі (італійські) й білі сухі (французькі) – за назвами країн, де той чи інший вид найбільш популярний.

Але набагато зручніша інша класифікація - за вмістом цукру.

Secco, Dry ("секко", "драй", "сухий") – вміст цукру в напої не перевищує 4%;

Bianco ("Бьянко", "білий") – напій виготовлено на основі білого вина, концентрація цукру 10-15%;

Rosso ("Россо", "червоний") – основою є червоне вино, зазвичай це солодкі напої, що містять більше 15% цукру;

Rose ("Розе", "рожевий") – вермут складається із суміші білого і червоного вина, зазвичай містить 10-20% цукру;

Bitter ("Біттер", "гіркий") – міцний (до 50% об.) вермут з гірким присмаком, трави настоюють на спиртовій основі, вино у складі відсутнє взагалі або його кількість мінімальна.

До біттерів відносяться "Бехеровка", "Кампарі", "Ризький бальзам", "Егермейстер" та ін.

Вермут дуже добре збуджує апетит, тому п'ють його, як правило, до або після прийому їжі.

Крім того, вермут добре поєднується майже з усіма іншими напоями – як спиртними, так і безалкогольними. Будь-які соки, горілку, джин або коньяк змішують або в пропорції 1:1, або 1:2 (2 ч. вермуту).

Ідеальна температура, за якої аромат напою розкриється в найтонших відтінках – 8-12 градусів. П’ють вермут маленькими ковточками, смакуючи багатогранний смак.

Закушувати вермут прийнято фруктами, соленим мигдалем й іншими смаженими горішками, а також оливками і крекерами.

Поціновувачі воліють білі сухі вермути пити охолодженими в чистому вигляді, а червоні солодкі іноді змішують з лимонним соком 1:1 або з джином і тоніком. Вермути бьянко часто розбавляють лимонадом, тоніком або содовою.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також