Нардеп Сергій Литвиненко: «Сьогодні я почув те, про що не розказали би більше ніде. Це і є правдивий голос народу»

803 0

Ми у соцмережах:

Нардеп Сергій Литвиненко: «Сьогодні я почув те, про що не розказали би більше ніде. Це і є правдивий голос народу»

Минулий тиждень народні депутати працювали не у пленарній залі Верховної Ради, а на округах. Народний депутат від фракції «Слуга народу» Сергій Литвиненко, якого обрали до Верховної Ради виборці Сарненського, Костопільського і Березнівського районів, провів цей тиждень на Рівненщині.

Зокрема, Сергій Литвиненко взяв участь у роботі сесії Сарненської районної ради, побував з робочим візитом на Рівненській атомній електростанції, відвідав медзаклади, надавши медикам маски, комбінезони тощо. Відвідав фермерське господарство у Сарненському районі та побував на базарі, де поспілкувався з продавцями і покупцями. Саме там народний депутат і зізнався: «Сьогодні я почув те, що не почув би більше ніде. Це і є справжній, правдивий голос народу».

Рівненська АЕС: для чого рубати гілку, на якій сидимо?

Народні депутати із фракції «Слуга народу» Сергій Литвиненко та Дмитро Соломчук побували минулого тижня з робочим візитом на Рівненській АЕС. Ці депутати від Рівненщини категорично проти підвищення тарифів, вони вважають, що ініціативи уряду збільшити тарифи на електроенергію — жодного економічного обґрунтування не мають. Спроби збільшити тарифи вони пов’язують з прагненням олігархату підвищити свої і без того космічні статки за рахунок всього населення України.

Сергій Литвиненко, народний депутат України:

Ми, народні депутати від Рівненщини, звернулися до генерального директора РАЕС із запитанням: «Чому підвищуються тарифи на електроенергію, чому зупиняють енергоблоки, з чим це пов’язано?». Адже це відбувається в той час, коли в усьому світі знижується ціна на нафту та інші енергоносії. Загальновідомо також, що саме атомна енергія є найдешевшою, найменш забруднюючою довкілля. Але за ініціативою уряду саме частка виробленої на АЕС дешевої електроенергії зменшується у загальному виробництві електроенергії. Натомість перевага надається виробникам за «зеленим» тарифом та теплоелектростанціям. Ми, звичайно, за чисте довкілля. Але не за космічними цінами для людей.

Сергій Литвиненко розповів, що з керівництвом РАЕС політики говорили про те, що ми повинні зберегти те, що маємо — можливість виробляти дешеву електроенергію для населення та підприємств:

— Сьогодні на станції два енергоблоки не працюють на повну потужність. Я впевнений, що економічних підстав для цього немає. Перший і другий енергоблоки виробляють приблизно по 400 мВт, а роботу третього взагалі призупинено. На РАЕС працює 7 800 фахівців. Частина працівників зараз не задіяні у процесі, щоправда, зарплатню одержують — бо енергоблоки все одно потрібно обслуговувати. На Рівненській атомній електростанції нам повідомили, що утримання зупиненого енергоблоку потребує таких же коштів, як і працюючого. І це також може вплинути на здорожчання електроенергії. Ми вважаємо, що у держави немає причин і права на те, щоб обмежуючи роботу атомних електростанцій, своїми ж руками штучно зробити тарифи на електроенергію високими.

У зв’язку з цією ситуацією народні депутати підготували депутатське звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. «Просимо вжити заходів щодо недопущення зниження частки атомної електроенергії в структурі ОЕС України шляхом перегляду показників прогнозного балансу електроенергії ОЕС України на 2020 рік», — йдеться в документі.

Також народні депутати попросили п.Шмигаля надати копії розрахунків і техніко-економічного обґрунтування, на основі яких було переглянуто енергетичний баланс України на цей рік. У документі наголошується, що новий енергобаланс передбачає скорочення виробництва на атомних енергоблоках на користь більш дорогих виробників — «зеленої» й теплової генерації, що спровокувало 13% зростання ціни на електроенергію на ринку на «добу вперед». Крім того, відключення атомних енергоблоків, на думку народних депутатів, знижує рівень їхньої безпеки, скорочує фінансові показники «Енергоатому», що опинився на межі банкрутства, а також збільшує обсяги викидів в атмосферу вуглекислого газу.

Великі проблеми «малого базару»: про що говорили депутат та продавці в Сарнах

На запрошення депутатів Сарненської райради народний депутат Литвиненко взяв участь у роботі сесії. Народний депутат не з чужих слів знає, які проблеми існують в районі, де живуть його виборці. Часто тут буває. Та й звернень від людей отримує, як каже, «пачками».

Але слухаючи виступи депутатів райради, вкотре думав: ну чому у нас все так запущено? Шо з нами не так? — поділився своїми роздумами депутат. — Ми не знаємо, як повинно бути? Знаємо. У нас мізки якось не так влаштовані, як у європейців? Наче так. У нас немає знань, освіти немає? Так є ж. Часто і не одна вища освіта. Так чому ж у нас медкабінети у лікарнях обшарпані, там в школі дах тече, там в дитсадку опалення немає, там труби десятиліттями замінити не можуть…

Часто для вирішення дрібної проблеми потрібні запити, узгодження, дозволи… Така громіздка і бюрократична машина дратує і заважає нормальній роботі. Та все ж вважаю, що не існує проблем, котрі не можна вирішити. Тим більше — соціально-побутових. Тим більше — якщо ми, з місцевими депутатами, будемо діяти спільно. У нас же спільний інтерес — рівень життя людей нашого регіону.

Перебуваючи у Сарненському районі, Сергій Литвиненко приїхав на місцевий базар, щоб поспілкуватися з людьми — з підприємцями, покупцями та місцевими жителями. Сергій Литвиненко розпитував продавців про те, як карантин вплинув на їхній малий бізнес, як мінімізувати втрати, спричинені пандемією, та поновити нормальну роботу та прибутки підприємців.

Мені розповідають у високих кабінетах про те, що ситуація стабілізується, — каже Сергій Литвиненко. — Але я бачу зовсім іншу картину. Тому я сьогодні тут. Я хочу сам побачити і почути про все з перших вуст. І те, що мені сьогодні розповіли і продавці на ринку, і покупці, жодного оптимізму поки що не викликає. Нам треба терміново шукати оптимальний вихід з цієї форс-мажорної ситуації. Малий бізнес треба підтримати.

Нардеп розпитував, як швидко фізичні особи-підприємці зможуть відновити попередній «докарантинний» рівень заробітку, що є найбільшою проблемою зараз, коли хоч трохи послабили режим карантину. У відповідь продавці поскаржилися на те, що майже немає покупців на ринку — тому що не ходить транспорт. За їхніми словами, це і є зараз найбільшою проблемою.

Я вважаю, що транспорт треба терміново відновити. Треба жорстко дотримуватися правил захисту: носити маски, рукавички, користуватися антисептиками. Проводити дезінфекцію транспорту. І можна його пускати. Це велика помилка — відкрити магазини, ринки, кафе та ресторани з літніми майданчиками — і не пустити транспорт. Я буду цим питанням займатися, — сказав Сергій Литвиненко.

Політик розмовляв і з сільськими жінками, які приїхали на базар продавати сир і сметану, вироблену з молока власних корів. Розпитував їх про сім’ї, про доходи, цікавився тим, як у селі пережили карантин і що люди думають про перспективи у державі. Словом, депутат мав що послухати на сарненському базарі.

— Сьогодні я почув те, що не почув би більше ніде. Це і є справжній правдивий голос народу, — зазначив політик. — Звучали сьогодні не лише приємні речі. Але я за них вдячний. Будемо виходити зі складної ситуації у країні разом.

«Вважаю своїм громадянським обов’язком допомагати людям»

За даними Центру громадського здоров’я, Рівненщина входить у трійку лідерів із захворювання на коронавірус — в області виявлено майже дві тисячі інфікованих. Серед хворих є чимало медпрацівників. Днями Сергій Литвиненко через свій Благодійний фонд у рамках проєкту «Панікастоп! Здолаємо вірус разом!» доставив чергову партію масок та захисних костюмів медичним закладам свого 156-го округу.

Минулого тижня коронавірусна хвороба добралася і до працівників Костопільської районної лікарні. На COVID-19 захворіло четверо медпрацівників. Костопільська ЦРЛ входить до медзакладів, які приймають хворих на коронавірус. Тож тут працівники мають вищу ймовірність захворіти, аніж у інших медзакладах. У понеділок, 25 травня, Сергій Литвиненко з волонтерами відвідав Костопільську райлікарню та передав для потреб медичних закладів міста 4000 масок та 35 захисних костюмів, які розподілено між Костопільським районним центром первинної медичної допомоги, дитячою поліклінікою, Костопільським міжрайонним відділом лабораторних досліджень та районною лікарнею.

На території новоствореної Головинської ОТГ, що на Костопільщині, діють 11 фельдшерсько-акушерських пунктів та дві лікарські амбулаторії. Для їхніх потреб народний депутат доставив 25 захисних костюмів та 2500 масок.

Як депутат Верховної Ради та сумлінний громадянин, вважаю своїм обов’язком реагувати на всі виклики в суспільстві, допомагати нашим людям. Буду допомагати, доки матиму таку можливість — передусім своїм землякам. Сьогоднішня допомога — це один із багатьох етапів розподілення на окрузі засобів захисту. Ми відвідуємо всі громади Сарненського, Костопільського та Березнівського районів, — розповів Сергій Литвиненко.

Того ж дня народний депутат в черговий раз передав медичні захисні маски та комбінезони медзакладам Сарненського району — допомогу отримали Сарненський центр первинної ланки медичної допомоги, станція екстреної допомоги та районні амбулаторії. Медперсонал «швидкої» звернувся також до депутата із проханням розібратись з невиплатою обов’язкових 300% надбавки. Представник «Слуги народу» пообіцяв порушити це питання на наступному пленарному тижні парламенту.

Захисні костюми та маски народний депутат також передав Люхчанській амбулаторії загальної практики/сімейної медицини, фельдшерсько-акушерському пункту в селах Глушиця та Білятич, Стрільській амбулаторії.

Загалом же за два місяці карантину Сергій Литвиненко привіз на округ близько 70 тисяч захисних масок, 20 тисяч пляшечок антисептику, сотні пар рукавичок, захисних окулярів та щитків. Залежно від потреб така допомога триватиме й надалі. До речі, Благодійний фонд народного депутата співпрацює і з органами влади, зокрема, з цілодобовим оперативним штабом, створеним при Рівненській ОДА. На прохання оперативного обласного штабу Благодійний фонд вже надавав допомогу соціальним працівникам області, котрі працюють з престарілими людьми, з одинокими літніми та лежачими пацієнтами — 10 тисяч захисних масок.

Завершився візит на округ відвідуванням сільськогосподарського приватного підприємства «Маяк», що на Сарненщині. Народний депутат, що входить до аграрного парламентського комітету, розпитував фермерів про те, як вони живуть і працюють в умовах карантину, що вони взагалі думають про політику держави в агросекторі.

Директор СГПП «Маяк» Анатолій Остапчук розповів депутатові, що найбільша біда українських аграріїв — ПДВ.

А саме те, що ціна на продукцію у нас, українських фермерів, не може конкурувати з польською, наприклад, продукцією. Тому що польський фермер платить 5% ПДВ, а я плачу 20%. Хіба це справедливо? Хіба такою повинна бути підтримка вітчизняного виробника? — обурюється Анатолій Остапчук.

Аграрій розповів, що минулого року його господарство заплатило 7 млн гривень ПДВ:

І це лише ПДВ, а ще ж є інші податки. Тобто наше невеличке господарство заплатило 7 мільйонів, а дотацій ми отримали 900 тисяч! Я не за те, щоб геть зняти те ПДВ, ну хоча б вирівняти, як у наших сусідів, як в поляків, німців, у французів — там ставка ПДВ від 5% до 7% а у нас 20%! Хто це може назвати чесною конкуренцією? Це більше схоже на умисне знищення вітчизняного аграрного сектора!

Сергій Литвиненко пройшовся по господарству, цікавився «тонкощами» аграрного бізнесу, роботою техніки тощо, а один з тракторів особисто «проінспектував». Депутат каже, що трактор працює відмінно, але їхати на ньому не так вже й просто.

Опісля фермер показав тваринний блок господарства. Каже, що корови у «Маяку» дають по 6743 літри молока на рік. А середньодобовий привіс по ВРХ — 570 г.

Для Полісся це багато, — каже Анатолій Остапчук. — Коли я приймав господарство, то корови давали по 1300 літрів молока, а середньодобовий привіс був 70 г. От можна порівняти, як ми просунулись вперед. Взагалі ми робимо ставку на натуральне господарство, без гербідизації, модифікації. Тварин стараємося годувати лише натуральним. Нам треба лише трохи підтримки від держави. Хоча б зрівняти у конкуренції з нашими іноземними сусідами.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також