Нардеп як стихійне лихо

4940 0

Ми у соцмережах:

Нардеп як стихійне лихо

Рівненщина незаконно отримала 20 мільйонів гривень, які дали на компенсацію збитків, завданих сільгосппідприємствам минулорічною липневою негодою. До такого висновку дійшла Генеральна прокуратура України. Рівненські чиновники «подякували» за це депутату Павлу Сулковському.

Торік після липневої стихії, що завдала величезних збитків сільському господарству, Кабмін виділив Рівненщині з резервного фонду Держбюджету на безповоротній основі 20 мільйонів гривень, які розділили поміж 42 сільгосппідприємствами в Радивилівському, Дубенському, Гощанському, Володимирецькому районах. Гроші вже давно освоїли. А нещодавно Генпрокуратура заявила, що Кабмін не мав права надавати гроші недержавним підприємствам без майбутнього їх повернення. Рівненська облдержадміністрація відповідного листа з Генпрокуратури вже отримала. Відтак, існує ймовірність того, що 20 мільйонів гривень доведеться повернути. Перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Юрій Благодир звинувачує у всіх неприємностях народного депутата від Партії регіонів Павла Сулковського, який неодноразово у публічних виступах стверджував, що державні гроші поділили між районами несправедливо. — Ці виступи народного депутата Павла Сулковського, впевнений, абсолютно викривили ситуацію, — говорить пан Благодир. — Після звернень нардепа було доручено Рахунковій палаті провести перевірку, і вона підтвердила правильність наших розрахунків. Однак потім ті 42 підприємства перевіряли й інші контролюючі органи, в тому числі і КРУ. Результатом таких дій став протест генпрокурора, в якому, однак, оскаржується не розподіл коштів, а сама постанова Кабміну про виділення цих грошей на безповоротній основі всім постраждалим областям. Якщо уряд відхилить протест Генпрокуратури, то питання в подальшому буде розглядатися в суді. Якщо уряд задовольнить протест — то з усіх чотирьох областей України за допомогою примусових органів надані раніше гроші вилучать і передадуть у Держбюджет. Я не вірю, що цей варіант буде реалізований — в умовах кризи, відсутності кредитування ці кошти неможливо повернути. Крім того, підприємства не були попереджені, що гроші доведеться повертати.

Денис БУЛГАК.

Коментарі Володимир Бойко, начальник служби зв’язків з громадськістю СП ім. Воловікова, Гощанський район: — Ми б воліли не втручатися у цей процес. З офіційним документом Генпрокуратури з цього приводу ми не ознайомлені, тому коментувати нічого не можемо. Цим питанням займається облдержадміністрація та Кабінет Міністрів. Ми ж не єдині, хто отримав допомогу в області. Однак ці кошти, якщо буде відповідна вимога, повернути нереально — вони вже освоєні, а зараз всі ресурси йдуть на підготовку до весняно-польових робіт. Ніна Шепель, голова СВК «Бережанка», Володимирецький район: — Нереально повернути отримані від Кабміну гроші. По-перше, їх вже освоїли. По-друге, підприємства не знали, що їх, можливо, доведеться повертати. Впевнена, якби це було відомо, то половина сільгосппідприємств відмовилась би від такої «допомоги». Але якщо все ж таки змусять віддавати ці гроші, то більшість господарств просто перестануть працювати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також