Нардепи хочуть, щоб ОТГ створювали без обласної ради

1669 0

Ми у соцмережах:

Нардеп Олександр Дехтярчук

У парламенті планують зміни у процесі добровільного об’єднання громад, зокрема, хочуть забрати повноваження в обласних рад. Законопроект подали чотири народних депутати, серед яких і рівненський — Олександр Дехтярчук.

Відповідно до законопроекту обласні ради повинні бути позбавлені права затверджувати перспективні плани формування територій громад, які вказують, скільки громад повинно бути в області та хто з ким має об’єднуватися.

Плани постійно коригують, і часто обласні депутати не підтримують зміни, чим, вважають народні депутати, унеможливлюють, зокрема, формування ОТГ навколо міст обласного значення. Відповідно до законопроекту, за який ще мають проголосувати, перспективні плани подаватимуть ОДА, а затверджуватиме Кабмін — без схвалення облрад.

— Обласні ради не завжди об’єктивно сприймають об’єднавчі процеси, зокрема, часто на це впливають депутати-мажоритарники, — коментує директор Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий. — Деякі області не мають досі перспективних планів, бо заважали в їхньому затвердженні обласні депутати. На Рівненщині подібних проблем не було, втім, законопроект потрібен, аби врегулювати ситуацію в інших регіонах.

За чотири роки на Рівненщині створили 35 об’єднаних територіальних громад. Це трохи більше половини від запланованої кількості. До слова, перспективний план розвитку на Рівненщині також потребує коректив. На сьогодні у ньому передбачено 66 ОТГ, проте торік вже було створено дві, яких у плані немає: Корнинську в Рівненському районі та Старосільську в Рокитнівському. У цих ОТГ у грудні вже були вибори, а навесні ще мають відбутися вибори у Степанській (Сарненський район), Бугаївській (Радивилівський район) та Малинській (Березнівський район) ОТГ.

Досі жодної ОТГ не створено у Здолбунівському, Корецькому, Острозькому та Володимирецькому (за винятком Вараша) районах. Якщо до осені громади, які ще не об’єдналися, не заявлять про об’єднання, вибори у них уже будуть восени 2020 року — під час чергових місцевих виборів і уже без «добровільності».

— Думаю, десь 20?30% громад добровільно об’єд­на­тися не захочуть, — зазначає п.Сивий. — Європейські партнери зазначають, що децентралізація та створення ОТГ– одна з найуспішніших реформ в Україні, а тому потрібно брати відповідальність і ухвалювати рішення за керівників громад, які не хочуть об’єднуватися.

Алла САДОВНИК.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також