Нардепи отримали компенсацію за житло: по 20 тисяч за місяць

867 0

Ми у соцмережах:

Частина нардепів проживає в готельних номерах «України»

Тільки за листопад на проживання депутатів Верховної Ради, які не мають своїх будинків чи квартир у Києві та поблизу нього, державний бюджет витратив понад три мільйони гривень — для 141 нардепа. Отримали частку з цієї суми і нардепи з Рівненщини.

Відповідно до законодавства, народні депутати не зі столиці мають право отримувати компенсацію на оренду житла чи винайм готельного номеру. Більшість зупиняється на простішому варіанті — винаймати номер у готелях «Київ» чи «Національний». Обидва — у центрі столиці.

Народний депутат попереднього скликання від Рівного Олег Осуховський пропонував змінити традицію та повернутися до старої. Ні, не відмовитися від фінансування житла для народних депутатів, а побудувати за бюджетні кошти відомче. Мовляв, п’ять років попрацювавши, депутати б залишали його наступникам. Проте ідею не підтримали. Тим більше, що українське законодавство, прямо забороняючи приватизацію відомчого житла, все ж має щілини, і за бажання стати власником збудованої за бюджетні кошти і відомчої квартири можливо.

Переважна більшість обранців у листопаді отримала 20,1 тис. грн за номер у готелі. Таке проживання приблизно утричі дорожче за оренду квартири у спальному районі, наприклад, Дарниці, за хвилин 10 від метро. Орендувати квартири навіть у центрі було б дешевше для державного бюджету, але з пошуком такого житла більше проблем — власники мають офіційно підписати договір оренди з обранцями та платити податки з отриманих прибутків.

У листопаді компенсацію за житло отримали шестеро рівненських народних депутатів, три з яких прийшли до парламенту з бізнесу: Олександр Салійчук, Дмитро Соломчук та Олександр Аліксійчук, які є представниками фракції «Слуга народу». Також виплатили за проживання у столиці депутатці від «Європейської солідарності» Яні Зінкевич, депутатці від «Голосу» Соломії Бобровській та «слузі» Олександрові Ковальчуку. Пані Бобровська отримала одразу 58,5 тис. грн — за три місяці проживання, Дмитро Соломчук — 99,4 тис. грн компенсації за 5 місяців — з березня по липень. Найменшу компенсацію, 19,5 тис. грн, виплатили Олександру Салійчуку.

До слова, заробітна плата народних депутатів залежить від їхньої посади у парламенті. Так, депутат, який просто є членом комісії, має трохи більше 20 тис. грн окладу. Проте передбачені також надбавки, наприклад, за інтенсивність, тож сума на руки може відрізнятися. Наприклад, за трохи більше чотирьох місяців роботи у парламенті торік Олександр Салійчук, відповідно до даних з його декларації, заробив 157,3 тис. грн, що більше 35 тис. грн на місяць. На руки обранець — після оподаткування — отримував близько 30 тис. Така заробітна плата для Києва вважається трохи нижчою за середню.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також