Наркоторговці у Рівному «гаварят па-русскі»

3626 0

Ми у соцмережах:

Наркоторговці у Рівному «гаварят па-русскі»

До Рівного дійшла чергова хвиля «гібридної війни». На стінах будівель обласного центру масово з’являється саморобна реклама наркоторговців. Перша ознака такої реклами — вона пишеться винятково російською. Так само російською спілкуються продавці наркотиків із своїми клієнтами. А поки влада та правоохоронці думають, все більше підлітків у Рівному стають жертвами нового виду гібридної війни, купуючи та вживаючи «шишкі» та інший «двіж».

Попри те, що у місті настінні написи з рекламою інтернет-магазинів наркотиків почали з’являтися ще у вересні, їхніх «авторів» досі не затримали. Зате у поліції зробили перші висновки: «наркотичні» смаки юним рівнянам прищепили кілька років тому бурштинокопачі.

Групи у Telegram, які рекламують згадані написи, за словами поліції, поки зацікавили небагатьох. Проте на контакт з потенційними клієнтами наркозбувачі виходять швидко. У цьому переконалася заступниця міського голови Галина Кульчинська, яка вирішила самостійно перевірити, наскільки легко можна придбати наркотики у Рівному онлайн, і написала в одну з груп.

Запитую: «Що почому?». Отримую запитання: «Что именно?». Пишу: «Зілля», — розповіла про свій досвід спілкування з наркодилерами Галина Кульчинська. — Отримала відповідь: «Мікс «Диявол» 0,5 грама — 100 грн., 1 грам — 150 грн., шишки АК 47 на марихуані 1 банка — 250 грн., гашиш Європа айс 0,5 г — 12 доларів, 1 грам — 21 долар». Коли покупцю вдається домовитися про придбання дози, продавець просто пише, куди і на котру годину підійти, щоб забрати заховану «закладку». Ця «закладка» може бути і в дуплі дерева, і десь під лавкою.

За приблизними підрахунками, на Рівненщині — близько п’яти тисяч наркозалежних. Найбільше — у Рівному та у наближених районах, а також у Вараші. Все більше починають вживати наркотики школярі. А найпопулярнішим на Рівненщині залишається метамфетамін, який ще називають первітином або айсом. Наша область — єдина, де обіг цього наркотику є настільки поширеним. Масовість його вживання прийшла з «бурштиновою лихоманкою». Психотроп дозволяє людині не спати по кілька діб. І хоч метамфетамін не відносять до категорії тяжких наркотиків, проте позбутися від залежності, кажуть фахівці, важко.

Євген Джигар, в.о. начальника управління протидії наркозлочинності ГУ Нацполіції у Рівненській області:

Щодо написів, які з’явилися у Рівному, то ми відкрили провадження і проводимо слідчо-розшукові дії. Потихеньку ці написи ми стираємо, щоб люди менше бачили. Але не можна сказати, що вони зацікавили багатьох рівнян: у групах у Telegram, які рекламовано у написах, є 80-100 осіб. Як на Рівне, то це дуже мало. Спершу було дві групи, але зараз залишилася одна. Мабуть, інша не знайшла «клієнтську базу». Бо наркоторгівля — це все-таки бізнес. Думаю, за цими групами стоять різні люди, але місцеві, бо знають Рівне. У групах пропонували роботу для «кур’єрів», які б закладали наркотики у потрібні місця, але потім на контакт з ними не виходили. Кожен кур’єр — це потенційний витік інформації. Як показує досвід інших областей, постачальники закладають наркотики у домовлене місце особисто.

Такі групи у Telegram на півдні України почали створювати ще торік. Тамтешні правоохоронці борються з цим, але кількість написів не зменшується. У нас такі групи активно почали працювати на початку жовтня. На жаль, поки затримати на гарячому тих, хто наносив написи на стінах, не вдалося. Але для того, щоб створювати боти у Telegram, потрібно мати серйозні знання, цим точно не підлітки займаються. Так само невигідно наймати дітей для малювання графіті, бо ті можуть розповісти комусь.

Кожен регіон в Україні вживає свій тип наркотиків. У багатьох областях поширена марихуана, амфетамін, у Запорізькій області — метадон. У нас доволі специфічний регіон — найбільш поширений метамфетамін.

Василь Зелінський, начальник Рівненського міського відділу поліції:

Написи на стінах до нас прийшли із міст-мільйонників. Масово поширюватися вони почали з приїздом у Рівне студентів з інших міст. Так, очевидці помітили, що написи на стінах роблять хлопці та дівчата 16-18 років, які хочуть мати власний дохід.

Провадження ми відкривали за статтями про збут і зберігання наркотичних засобів (статті 307 і 309 Кримінального кодексу). За останні півтора-два місяці у Рівному було затримано сімох дилерів, зокрема, були серед них і ті, хто причетний до написів на стінах.

Важко довести, що люди, які зробили ці написи, причетні до незаконного обігу наркотиків, ще важче вийти на людей, які є дилерами. Наркотики продають у безконтактний спосіб: клієнти переказують кошти на банківські рахунки, які постійно змінюються, і забирають товар у визначеному місці. Це ускладнює роботу правоохоронцям, адже ми повинні дотримуватися чіткої процедури затримання, передбаченої кримінально-процесуальним правом.

Наркотики до нас переважно потрапляють з Європи, зі східних регіонів країни. Макову соломку часто везуть разом з баштанними з країн Близького Сходу. Останнім часом в області все більше почали збувати синтетичні наркотики, які дуже впливають на кору головного мозку і нервову систему. За рік людина стає аморфною і втрачає всі свої моральні якості. Це дуже страшно.

Найбільше нас наразі турбують діти шкільного віку. Злочинці зрозуміли, що ті, хто народився у 2001-2004 роках, — найбільш нестійкі, а тому схильні вживати наркотики. Ми відстежуємо тенденцію до збільшення вживання наркотиків серед учнів навчальних закладів міста. З цим явищем повинні не лише поліцейські боротися, а й всі, насамперед батьки та вчителі.

Людмила Рибчук, президентка благодійного фонду «Наше життя»:

Окрім первітину, в нас в області поширений вуличний метадон, субітекс, солі, спайси. Але більше немає таких областей, де б так багато було метамфетаміну. Про тенденцію я почала говорити ще років три тому, коли у нас розпочався масовий видобуток бурштину і в область почали завозити багато первітину. Адже це стимулятор, який дає можливість людині не спати по кілька днів. Спершу споживачі його курять, потім переходять на ін’єкційне вживання. Вживають його і дорослі, й молодь.

Дилери заманюють покупців, особливо молодь, тим, що кажуть, що можна, наприклад, скласти екзамени, кілька днів не спавши, або швидко схуднути, адже під час вживання не хочеться їсти. Є випадки, коли на цей наркотик підсідають молоді мами, особливо якщо і чоловік є споживачем, — щоб не спати біля малої дитини. Але після кількох діб без сну людині починає ввижатися, що її переслідують, вона стає дуже нервовою і потім, виснаживши організм, надовго засинає. Є випадки — що і до двох діб. Організм після цього дає збій. Метамфетамін не викликає фізичної залежності, лише психологічне звикання, але з цим ще важче потім боротися.

Синтетичні, не ін’єкційні, наркотики популярні серед молоді у клубах, але практика показує, що їхні споживачі потім переходять на ін’єкційні наркотики. На жаль, на сьогодні така велика кількість хіміків, які створюють нові види наркотиків, що поліція не встигає вносити нові речовини у перелік заборонених.

Батькам насамперед потрібно постійно спілкуватися зі своїми дітьми, щоб уже на перших етапах вони могли помітити, якщо щось не так: що їхня дитина не спить, що змінилася поведінка, коло спілкування та ін. Якщо батьки помітили, що у дитини щось не так із зором, їм варто перевірити, чи реагує зіниця на світло. Якщо ні — дитина під дією наркотичного засобу.

Алла САДОВНИК,
Дарина ГУЗЕНКОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також