Нащадки Геббельса хочуть від видавництва грошей за його цитати

1086 0

Ми у соцмережах:

Нащадки Геббельса хочуть від видавництва грошей за його цитати

На видавців біографії нацистського міністра пропаганди Йозефа Геббельса подали в суд: правовласники його спадщини вимагають у видавництва «Random House» відрахувань за цитати, використані в книзі. Книга Петера Лонгеріха вийшла в Німеччині в 2010 році, а найближчим часом має з'явитися у продажу в Британії.

Биография Геббельса Головний юридичний консультант видавництва «Random House» Райнер Дрезен розповів, що «не міг повірити своїм очам», коли побачив перший лист з вимогами «роялті за слова нациста». Інтереси спадкоємців Геббельса представляє адвокат Кордула Шахт — дочка міністра економіки нацистської Німеччини Ялмара Шахта. Автор книги про Геббельса, професор історії університету «Роял Холлоуей» в Лондоні Петер Лонгеріх, активно використовував матеріали щоденників міністра пропаганди в роботі. У Німеччині з цим жодних проблем не виникло. У нього особливе обурення викликає факт, що позов пред'являє дочка колеги Геббельса: «Це абсолютно неприйнятна ситуація. Для мене як історика це питання не лише моралі, а й професіоналізму». Петер Лонгерих

Петер Лонгеріх
Юрист Дрезен додає, що на карту поставлено важливий принцип. «Ми впевнені, що військовим злочинцям не потрібно платити ніяких грошей», — заявив він. Юрист визнав, що решта видавців, ймовірно, виплачували певні суми за них, але «Random House» впевнені, що не потрібно платити за цитування засудженого нацистського військового злочинця. Щоденники Геббельса, які він вів з 1924 по 1945 рік, перебувають під захистом авторського права протягом 70 років, як і інші рукописи. Тобто до кінця 2015 року. Міністр пропаганди Йозеф Геббельс отруївся в бункері 1 травня 1945 року. Ялмар Шахт, який у різний час обіймав посади міністра економіки та голови Центробанку Німеччини, вважається головним організатором військової економіки Рейху. Його було притягнуто до суду Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі, який його повністю виправдав. Шахт помер у Мюнхені в 1970 році.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також