Наступник Муляренка — неполітичний?

5888 0

Ми у соцмережах:

Дмитро Соломчук. Фото - з його сторінки у Facebook

20 травня Україна отримала нового, шостого президента. Володимир Зеленський уже наступного дня після інавгурації зробив перші кадрові призначення — в Адміністрацію президента та Генштаб Збройних сил. На черзі — голови облдержадміністрацій, зокрема і Рівненської. Імена претендентів на цю посаду тримають у секреті, проте відомо, що очолить Рівненщину не політик, а бізнесмен. Кандидатів, за чутками, є три, проте призначення будь-кого з них легким не буде.

За день до інавгурації нового президента голови облдержадміністрацій, призначені Петром Порошенком, написали заяви про відставку. Не виняток і Олексій Муляренко, який, втім, зазначив, що попри написану заяву, працюватиме до часу, коли не буде призначено його наступника. Додає, що заява — вимога законодавства.

Проте подібні клопотання про відставку не написали голови РДА, які також підпорядковуються президентові. Ймовірно, очільники районів планують попрацювати довше, тим паче, що під час передвиборчого хаосу їхня відставка може значно розтягнутися.

І навіть якщо їх буде звільнено, залишаться керувати заступники, тобто теж представники команди Петра Порошенка чи Володимира Гройсмана, що не на руку чинному президентові, чия політична сила — «Слуга народу» — збирається йти на вибори.

А призначення голів ОДА та РДА буде непростим. Під час інавгураційної промови президент Володимир Зеленський начебто пожартував словами американського президента: «Уряд не вирішує наших проблем, уряд і є нашою проблемою». Що цілком відображає стосунки нового президента з урядовцями.

Зеленський попросив міністрів взяти ручку, папір і звільнити місце для тих, «хто буде думати про наступні покоління, а не про вибори». А вже відомо, що прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який з початку весни активно рекламує здобутки свого уряду, йтиме на парламентські вибори і збирає команду. Тож чи швидко погодить Кабмін вертикаль Зеленського? А без згоди уряду, нагадаємо, призначити і голів ОДА, і голів РДА президент не зможе, як і потім — їхніх заступників.

За попередньою інформацією, на посаду голови Рівненської ОДА розглядають місцевого кандидата і начебто двох немісцевих. Прізвища останніх поки невідомі, а ось щодо рівнянина, то, за чутками, очільником ОДА може стати 38-річний Дмитро Соломчук, бізнесмен, власник компанії «Агро-Центр», що займається виготовленням та продажем деталей до сільгосптехніки, та засновник громадської організації «Час-Дій».

Пан Соломчук раніше не був «при владі», тобто не займав посад у державних органах чи місцевому самоврядуванні. Проте допомагав з рекламуванням Аграрної партії та очолив штаб Володимира Зеленського на Рівненщині під час передвиборчої кампанії.

Дмитро Соломчук у коментарі «РВ» зазначив, що не може говорити, розглядають його кандидатуру і чи взагалі йому була пропозиція стати головою ОДА. Зазначає лише, що ім’я голови стане відомим за кілька днів.

Олексій Муляренко. Фото - з його сторінки у Facebook

Олексій Муляренко натомість вже готується до парламентських виборів, які Володимир Зеленський, розпустивши парламент, призначив достроково на 21 липня. За словами п.Муляренка, він вирішує, балотуватися йому від 152-го округу в Рівному чи 153-го, який включає частину Рівного, Рівненський, Острозький, Корецький та Гощанський райони і від якого п.Муляренко вже балотувався у 2014 році, програвши чинному нардепу Юрію Вознюку. Очевидно, саме через конкуренцію з п.Вознюком Олексій Муляренко на цих виборах надасть перевагу 152-му округу, де двічі поспіль вигравав «свободівець» Олег Осуховський і в якому на ці вибори поки немає очевидних фаворитів.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також