Науковець припустив, як відбуватиметься наступ з Білорусі

3497 0

Ми у соцмережах:

Науковець припустив, як відбуватиметься наступ з Білорусі

Плани Росії вдарити з Білорусі є цілком логічними у цій фазі війни.

 Адже головним чинником життєдіяльності українського війська є лінії постачання західного озброєння, яке потравляє в країну з Польщі. Без цих поставок військові операції ЗСУ не триватимуть і двох тижнів.

У своїй праці старший науковий співробітник із питань пріоритетів зовнішньої оборони Деніел Девіс розповів, як діятимуть російські війська в разі відкриття білоруського фронту.

Російське командування може нанести удар по центру тяжіння української армії, від якого залежить буквально усе.

Таким центром тяжіння є коридори до польського кордону. Ними рухається переважна кількість зброї та боєприпасів.

Тому найкращим кроком президента Росії Володимира Путіна використати 218 000 військ є нанесення трьох одночасних ударів.

Перший удар

Напад з Білорусі в сторону Львова. Такий напад становив би найбільшу стратегічну загрозу для Збройних Сил України. Практично все озброєння, боєприпаси та запчастини надходять до країни з Польщі кількома сухопутними шляхами в напрямку Києва. Без цих шляхів неможливо підтримувати українські сили на фронті.

У Білорусі є доступні залізничні лінії, які могли б транспортувати, а потім підтримувати російське вторгнення. Вже зараз надходять повідомлення про нарощування російських військ у Брестській області. На даний момент переважна більшість українських сил зосереджена на південному сході (в районі Запоріжжя), сході (Донбас) і північному сході (Сватаво). Якби Росія зробила великий неочікуваний поштовх, маючи до 75 000 бойових сил, вони мали б реальний шанс зануритися приблизно на 250 км до Львова.

Росія не мала б наміру атакувати Львів, а радше ізолювати його, створивши блокуючу позицію на схід від міста, щоб перекрити трасу «Львів-Краковець».

В разі такого удару Україні доведеться спробувати стримати російське просування будь-якими силами, які вона зможе зібрати із заходу країни. Адже дуже ризиковано буде перекидати сили з Донбасу, бо це означитиме прорив фронту Росією.

Другий удар

Для прикриття цього удару Росії потрібно зробити ще один в районі Сум. Такий наступ був би подібний до лютневого, і викликав би невпевненість в українському командуванні щодо його мети.

Російські колони їхали б по маршруту в сторону Києва. Українській владі було б дуже важко розгадати такий задум. Більше того, Україна б кинула, щоб перехватити ці колони будь-які війська.

Але як тільки провідні частини армії Росії досягнули б міста Прилуки, приблизно за 150 км від столиці, вони б повернули на південь, з метою дійти до міста Благодатне, що створити коридор до річки Дніпро. Для такого удару потрібно близько 75 000 солдат. Росіяни обходитимуть великі міста та перекриватимуть автомобільні шляхи.

Третій удар

Одночасно із запуском львівського та сумського напрямків Росія надішле великі сили для доповнення існуючого наступу на Донбасі. Передбачається направити близько 40 000 солдат, які раніше стояли поруч Харкова та у Херсоні.

Мета цієї атаки буде подвійною. Перша – вдарити по слабких фангах та вийти з глухого кута, який існує на напрямку Бахмут/Авдіївка. Друга – скувати українські сили у Сватівському, Донбаському та Запорізькому фронтах, щоб їх не могли перекинути до Сум чи Львова.

Однак аналітик підкреслює, що в результаті такого удару російські війська понесуть великі втрати. Адже Україна уже на нього очікує та укріпила свій кордон.

- Частина російських військ, які вступлять у бій, будуть підготовленими бійцями з бойовим досвідом. Але значна кількість військ складатиметься з новобранців, які ніколи не потрапляли під вогонь. Навіть у своєму власному досвіді війни в Іраку я спостерігав, як іноді можуть бути значні відмінності в навичках і якості різних підрозділів однієї армії, - пише Деніел Девіс.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також