Науковий підхід — гарантія високих врожаїв

934 0

Ми у соцмережах:

Володимир Кухарьов

Гарячий червень. Ми — на полі, засіяному озимою пшеницею, що у селі Верба Дубенського району. Вона стоїть зеленою стіною і похитується в такт з подихом легенького вітру, майже не відчутного при 35?градусній спеці. Втім, поле це особливе, бо якщо пройти вздовж неширокої доріжки, помічаємо, що через кілька метрів зернові дещо відрізняються: ростом, виглядом колосочка, листочками. Нічого дивного. Це демонстраційні ділянки кластеру «Волинь», що є складовою Групи компаній «VITAGRO».

Володимир Кухарьов, головний агроном кластеру «Волинь», проводить нас повз ділянки та пояснює:

— Ми на демопосівах озимої пшениці. Вони були закладені торік 30 вересня. Ці посіви ми використовуємо для того, аби підібрати оптимальні сорти для подальшого вирощування у цих кліматичних умовах для наших ґрунтів. Тут посіяно 9 сортів іноземної селекції. Вони адаптовані під нашу зону, районовані в Україні й мають переносити ці погодні умови, але маємо на меті виділити найкращі. А згодом кращі з них використаємо у товарних посівах на решті площ. Нинішні сорти на даному етапі показують дуже добрі показники, деякі відмінні. Ми вже бачимо це за розвитком, будемо ще аналізувати за урожайністю та якістю, знатимемо, чи підходить той чи інший сорт для цієї зони. Уже можемо виділити такі сорти, як «Колонія», «Мулан», «Франц», їх ми плануємо сіяти, бо вони демонструють хороші результати на наших карбонатних і піщаних ґрунтах.

У складі Групи компаній «VITAGRO» є агрохімічна компанія-партнер, яка продає сорти озимої пшениці. Вони надають нам різні сорти і хочуть знати й бачити, як вони себе показують, які результати цих зернових культур у нашій зоні, аби розповісти про це сусідам і запропонувати тим, з ким працюють. Тобто у нас взаємовигода. Ці демонстраційні ділянки — це поєднання наукового підходу з практичним застосуванням, а результат — вибір найкращих сортів, адаптованих до наших кліматичних умов та ґрунтів із високою урожайністю.

На цій території працюємо другий рік. Ділянки закладено вперше, це перший наш досвід. Також наступного року плануємо створювати такі демопосіви для різних сортів ячменю, ріпаку, аби мати різні гібриди для порівняння.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також