Навчання в Рівному під загрозою? Лише 40% працівників шкіл вакцинувалися

3704 0

Ми у соцмережах:

Навчання в Рівному під загрозою? Лише 40% працівників шкіл вакцинувалися

Понад 3000 першокласників у Рівному цього року сядуть за парти, але їхня кількість поступово зменшується. Не виключено, що цього року навчання знову може бути дистанційним. Адже персонал шкіл не поспішає вакцинуватися. Подекуди відсоток вакцинованих не сягає навіть 20%. Про ці та інші проблеми перед початком навчального року ми поспілкувалися з начальником міського управління освіти Богданом Туровичем.

Днями завершилася робота комісії, яка перевіряла готовність шкіл до нового навчального року. Чи виявила вона якісь порушення?

— Перевірку здійснювали дві комісії: одну ми направили до дитсадків, іншу до шкіл. Всі навчальні заклади мають хороший рівень підготовки. Є лише дві великі проблеми: невідповідність туалетів новому санітарному регламенту, що передбачає наявність дверцят і кабінок. Інша проблема — пожежна сигналізація. На вирішення першої потрібно 24-25 мільйонів гривень, другої — понад 50 мільйонів.

Звісно, місто не може виділити одразу стільки. Цього року зробили пожежну сигналізацію лише у школі № 24, і то за рахунок субвенції держбюджету на соціально-економічний розвиток. Це так звані депутатські кошти. Деякі навчальні заклади терміново потребують ремонту дахів, утеплення, а у нас не всюди ще замінено вікна.

Багато говорилося про програму НЕФКО, під яку на енергоефективні заходи в навчальних закладах виділяють чималі кошти.

Так, ця програма діє. Проте наразі триває етап виготовлення проєктно-кошторисної документації на утеплення шкіл №№ 28, 13 та 8. Не знаю, чи цього року встигнуть розпочати ремонтні роботи за цими програмами.

— А місто щось закупило цього року для дошкільних і шкільних навчальних закладів?

— З міського бюджету виділили 2 мільйони 100 тисяч гривень для дитсадків та 3 мільйони для шкіл на придбання енергозберігаючих ламп, оновлення кухонного та комп’ютерного обладнання. В дитсадки за тендерними процедурами закупили холодильники, плити, м’ясорубки, пральні машини, комбайни, сковорідки, жарочні шафи, печі, машини для переробки овочів, комп’ютери, принтери, 12 ігрових майданчиків. Для шкіл: комп’ютери, меблі, телевізори, мультимедійні дошки, проектори, один майданчик, інвентар для кабінетів фізики, хімії й математики. Також закупимо цьогоріч 45 ноутбуків.

— Відповідно до нових вимог, навчання в школі не може розпочатися, якщо вакциновано менш як 80% працівників. Яка ситуація в рівненських школах?

— Станом на 20 серпня ситуація поки що не дуже втішна. Найкращий показник вакцинації — в гімназії «Гармонія», у школі №18, де він наближається до 70%. Я пов’язую це з періодом канікул та відпусток. Проте все ж варто зазначити, що педагоги та інші працівники шкіл не поспішають вакцинуватися. Дехто намагається прикритися «протипоказами», інші просто відмовляються. Ми днями провели велику нараду з директорами шкіл, на яку запросили міського голову, головних лікарів ЦПМСД. Активізували роботу з батьками, яким, можливо, вдасться краще переконати вчителів. Нібито розуміння є, але відсоток вакцинування все ж таки ще низький. Подекуди в школах він становить не більше 17%. Якщо виводити середній показник, то загалом вакцинувалося не більше 40% працівників шкіл.

— До слова, на область виділили кошти для закупівлі лептопів на випадок дистанційного навчання. Місту щось перепаде?

— Відповідно до вимог щодо організації дистанційного навчання, кожен педагог повинен мати доступ до комп’ютера або ноутбука. Ми підрахували потребу по місту — 379 таких технічних засобів. Нам пообіцяли закупити 300 ноутбуків. Повністю це потребу не перекриє, але це значно краще, ніж нічого.

— Скільки цього року в Рівному першокласників та де їх найбільше?

— В перший клас у 2021 році йде 3255 дітей, торік їх було дещо більше — 3399. Наступного року очікуємо суттєве зменшення у зв’язку з падінням народжуваності. Найбільше перших класів — шість — у школах №№ 19, 23, 25.

— Святкові лінійки 1 вересня будуть?

— Ми рекомендуємо утриматися від масових скупчень людей у зв’язку з епідемічною ситуацією. Тобто лінійки будуть, але не загальношкільні, а скоріше за все, перші класи прийдуть на одну годину, другі на іншу і так далі. В деяких класах лінійку рекомендуємо замінити іграми на свіжому повітрі, квестами. Проте кожна школа вирішуватиме для себе.

— Чи є проблеми з підручниками, бо такі виникають щороку?

— Так, з підручниками для шостого класу. Нам не вистачить цьогоріч близько 500 комплектів з кожного предмета. Проте підручники можна знайти в цифровому форматі.

— А як щодо черги в дитсадки?

— Вона все ще досить велика. Проте ми надіємося, що вона суттєво зменшиться за рахунок відкриття нових груп у дитсадку «Вишенька» та нового дитсадка на вулиці Коновальця. Також цього року прийняли рішення про відшкодування перебування дітей, які не потрапили в державні дитсадки, для приватних дитсадків. Це теж має зменшити навантаження.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також