Буряк — овоч, який або люблять, або на дух не переносять. Навіщо треба додати цей овоч у щоденний раціон?
У складі буряка міститься практично весь набір вітамінів і мінералів, які зберігаються навіть при термічній обробці. Саме тому буряк корисний у будь-якому вигляді — сирому, вареному, печеному або смаженому.
У буряках містяться вітаміни — Р і вся підгрупа вітамінів В, РР. Вони допомагають внутрішнім органам нормально функціонувати і зміцнюють імунітет.
Мінеральні речовини — йод, марганець, залізо, фосфор, цезій, сірка, калій — допомагають організму боротися з різними хворобами, зокрема, є чудовою профілактикою проти виникнення серцево-судинних захворювань і хвороб кісткової системи.
Фолієва кислота в складі буряка незамінна для кровоносної системи: з давніх часів коренеплід використовували як надійний засіб у боротьбі з анемією.
Амінокислоти, що містяться в складі буряка, допомагають організму боротися з раннім старінням і сприяють очищенню внутрішніх органів від різних токсинів і шкідливих речовин.
Антиоксиданти, що входять до складу вареного буряка, протистоять атаці мікробів і шкідливих мікроорганізмів, а також ефективно борються з раннім старінням організму і сприяють омолодженню клітин шкіри.
Варений буряк також називають легким антидепресантом: овоч відомий своєю заспокійливою дією, тому його рекомендують їсти людям, які живуть у постійному стресі. Крім того, буряк має проносний ефект.
Буряк також допомагає поліпшити сексуальне життя: коренеплід містить речовини, які підвищують рівень тестостерону у чоловіків.
Цей овоч рекомендують включати в меню людей, які бажають скинути кілька зайвих кілограмів: у 100 г міститься лише 50 ккал. Дієта на вареному буряку допомагає не лише скинути вагу, а й налагодити процеси травлення.