Найбільше кальцію — в яєчній шкаралупі

1314 0

Ми у соцмережах:

Найбільше кальцію — в яєчній шкаралупі

Кальцій — найпоширеніший мінерал у тілі людини. Це мінеральна речовина, яка потрібна для будівництва та підтримки здоров’я кісток. У дорослому організмі міститься близько 1–1,2 кг кальцію. Він корисний не тільки для зубів, кісток та суглобів, але й для м’язів, серцево-судинної та нервової систем. Розповімо про продукти з максимальною кількістю кальцію.

Яєчна шкаралупа. В одній яєчній шкаралупі міститься 2 г кальцію. Пів чайної ложки розмеленої яєчної шкаралупи покриває денну потребу в дієтичному (тобто споживаному з їжею) кальції. Наприклад, якщо брати кисломолочні продукти, щоб отримати норму кальцію на день за допомогою м’якого сиру, необхідно з’їсти 1,2 кг. Кальцій зі шкаралупи добре засвоюється організмом завдяки розчинним матричним білкам.

Щоб приготувати порошок, спочатку добре промийте шкаралупу, прокип’ятіть її протягом 5 хвилин, щоб вбити бактерії, висушіть і подрібніть у кавомолці до борошна. Вживайте по пів чайної ложки на день, можна додавати до готових страв.

Пармезан. Цей сир — лідер за кількістю кальцію серед молочних продуктів. У 100 г сиру міститься 1184 кальцію, а це більше за добову норму. Також пармезан містить багато білка (38 г на 100 г продукту) та 0,95 мкг вітаміну D.

Кунжут. У 100 г кунжутного насіння міститься 975 мг кальцію та 17,7 г білка. Це майже в півтора раза більше за щоденну норму для дорослої людини. Його можна додавати в салати, каші чи випічку. Перед вживанням кунжут краще замочити на кілька годин, а потім злегка обсмажити. Це покращить смак і позбавить насіння фітинової кислоти, яка заважає засвоєнню кальцію.

Сардини. У консервованих сардинах багато кальцію, оскільки їх вживають із кістками: 382 мг на 100 г продукту. Крім того, вони містять 24,6 г білка та 6,8 мкг вітаміну D (це більш ніж 50% від денної норми). Попри те, що у сардинах кальцію менше, ніж у кунжуті, з допомогою вітаміну D він засвоюється краще.

Тофу. У цьому рослинному продукті найбільше кальцію, ніж у будь-якій іншій рослинній їжі. Так, половина чашки тофу може збагатити раціон до 861 мг кальцію. Тофу готують з соєвого молока. Він містить також білок, калій, цинк та селен.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також