Найбільше «люблять» Дубенський район: як і на що розділили депутатські мільйони на Рівненщині (ІНТЕРАКТИВНА КАРТА)

2854 0

Ми у соцмережах:

Найбільше «люблять» Дубенський район: як і на що розділили депутатські мільйони  на Рівненщині (ІНТЕРАКТИВНА КАРТА)

Більшість районів та новостворених громад Рівненщини ледь заробляють на своє утримання. Саме тому майже як «манни небесної» в області чекають субвенцій з державного бюджету. І не лише на оплату заробітних плат чи на кошти ДФРР, які спрямовують на дороговартісне будівництво. Популярними є так звані «депутатські мільйони» - кошти на соціально-економічний розвиток територій, за які можна зробити дрібніші, але потрібні речі, як-от освітлити вулиці села. Втім, розподіляють цю субвенцію з держбюджету не відповідно до потреб районів, а залежно від того, які депутати за них просять. Чим кращі стосунки в обранців з урядом, тим більше коштів дістається на їхні округи.

Рівненщину представляють у Верховній Раді п’ять мажоритарних депутатів. Втім, не всі кошти, які виділяють на райони – суто їхня заслуга. До прикладу, за Дубенський район клопоче не лише Олександр Дехтярчук, який є представником БПП, а й Оксана Білозір та Ірина Луценко.

За Рівненський район, який щороку має перевагу в отриманні «нардепських мільйонів», активно лобіюють одразу два представники «Народного фронту» - Юрій Вознюк, обраний по мажоритарному окрузі, та Вадим Сидорчук, який пройшов по списку.

7 листопада Кабмін виділив кошти на соцекономрозвиток вдруге у цьому році. Рівненщина з останнього траншу отримає близько 69 млн грн., левова частка з яких осяде у Дубенському районі – 23,8 млн грн.

На карті, яку ми пропонуємо, різними кольорами позначено різні райони. Натиснувши на мітки, ви побачите, на що саме і яку суму виділено.

Відповідно до розпорядження Кабміну, Дубенський район 20 млн грн отримає без вказаних чітких заходів, на які їх витратять. Решта суми розділена переважно на встановлення дитячих спортивних майданчиків та придбання техніки для бюджетних закладів. 750 тис. грн піде на реконструкцію даху школи у Соснівці.

Млинівський район, включно з ОТГ, які там створені, одержить 5 млн грн, Здолбунівський – 3,1 млн грн., Радивилівський – 2,2 млн грн., Демидівський – 1,95 млн грн. Ці райони також входять до округу Олександра Дехтярчука. Кошти в основному також передбачено на спортивні та дитячі майданчики, обладнання для шкіл, клубів, освітлення вулиць та ремонти.

По півмільйона гривень, наприклад, спрямують на ремонт клубу у Вовковиях Демидівського району, стадіону «Колос» у Радивилові та будівництво дитсадка у Новомильську Здолбунівського району. Майже мільйон – на будівництво  меморіального комплексу “Героям Гурбинської битви” біля урочища Гурби у Здолбунівському районі, майже півтора мільйона  – на ремонт актової зали та заміну вікон у школі №3 Млинова, 700 тис. грн – на реконструкцію школи у Боремелі Демидівського району, понад півтора мільйона гривень – на заміну опалення у школі села Бокійми Млинівського району.

Округ Юрій Вознюка – на другому місці за кількістю отриманих коштів і, як завжди, у розподілі лідирує Рівненський район, який цього разу одержить 9,1 млн грн. Найбільші суми підуть на ремонт дитсадка у Шубкові (735 тис. грн.), будівництво котельні для Олександрійської школи (584 тис. грн.), на будівництво міні-футбольних полів у Великій Омеляні та Грушвиці Першій (по 600 та 800 тис. грн, відповідно). А 3,2 млн грн спрямують на будівництво дитсадка в Оржеві.  

Острозький район, що також в окрузі п.Вознюка, отримає 3 млн грн, Корецький – 1,4 млн грн., Гощанський – 0,8 млн грн. Понад півмільйона спрямують на будівництво водопроводу у Вишеньках Острозького району, майже мільйон – на освітлення села Сіянці у цьому ж районі, 1 млн грн – на утеплення школи у селі Світанку Корецького району. Решту – на потреби бюджетних закладів, дитячі майданчики та дрібніші ремонти.

Отримає з субвенції і Рівне – та частина, яка входить до 153-го округу п.Вознюка. Правда, небагато – 100 тис. грн на капітальні видатки 22-ї школи на вулиці Князя Романа.  

Райони, які входять до округу народного депутата від БПП Василя Яніцького, одержать менше: Володимирецький – 1,65 млн грн, Дубровицький – 1,1 млн грн, Зарічненський – 1,1 млн грн, Рокитнівський – 1,7 млн грн. Кошти підуть переважно на дитячі майданчики, ремонти та освітлення у селах. У Кисоричах добудують шість класних кімнат та спортзал у місцевій школі, на що піде з коштів соцекономрозвитку трохи більше 700 тис. грн.

Округ депутата від «Батьківщини» Сергія Євтушка отримав кошти переважно без чіткого розподілу. Так, Березнівський та Костопільський райони одержать по 985 тис. грн, проте на що саме їх спрямують, у розпорядженні уряду не йдеться. Сарненський район матиме більше – 1,8 млн грн., мільйон з яких піде на купівлю автобуса для Цепцевицької ЗОШ. Виділення коштів на це, до слова, лобіював представник "Народного фрониту" Віталій Корчик, який із Сарн.

Варто зазначити, що 9,5 млн грн з коштів субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів одержить обласний бюджет, проте використають їх на заклади, які переважно зосереджені у Рівненському районі (на карті ці кошти позначені сірим кольором). Зокрема, 3 млн грн спрямують на оплату будівництва школи у Корнині, мільйон – на реконструкцію котельні школи у Малому Шпакові, півмільйона – на санвузли та роздягальні у школі Колоденки.

Також майже мільйон піде на капітальний ремонт дороги Черешнівка-Рачин у Дубенському районі, 1,1 млн грн – на заміну вікон в обласній дитячій лікарні, 0,6 млн грн – на ремонт адмінкорпусу військового госпіталю у Клевані, де також встановлять спортивний майданчик.

Ще понад 1,2 млн грн піде на сільраду у Великій Омеляні: частину суми витратять на ремонт будівлі ради, іншу – на ремонт гаража.

Алла САДОВНИК.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також