Виростити кущі лохини не так уже й просто. Адже перші два роки потрібно прискіпливо слідкувати за ростом саджанців та забезпечити їм спеціальні умови: кислий ґрунт, бажано з рівнем pH від 3,5 до 5,0, а також регулярний полив. І лише тоді можна чекати на гарний врожай.
Голова асоціації фермерів та приватних землевласників Рівненщини Андрій Кузьмич розповів для “РВ”:
– Виростити лохину набагато важче як, наприклад, смородину, порічки чи малину. По-перше, саджанці цієї рослини недешеві. По-друге, під кожен кущ лохини потрібно 3-4 відра спеціально привезеного кислого ґрунту, як торф, наприклад. Та і загалом смакові якості і користь від лохини доволі цінні.

Андрій Кузьмич зазначає, що таке розповсюдження лохини за останні 5 років характерне не лише для Рівненщини, але й для всієї території України, де займаються ягідництвом.
Найбільше цим займаються у Костопільському та Острозькому районах, а також на Поліссі, де ґрунт переважно окислений.
Голова асоціації фермерів та приватних землевласників Рівненщини зазначає, що існує проблема з перекупниками, які значно підвищують ціну на товар у своїх інтересах:
– Я завжди рекомендую звертатися безпосередньо до людини, яка вирощує ягоду, оскільки вона може і дешевше продати, і гарантувати якість.





