Також без достатньої кількості клітковини, тобто харчових волокон, неможлива нормальна робота системи травлення. Але не весь хліб, який нам пропонують, містить достатньо клітковини. Тож вибираючи хліб, звертайте увагу, з якого борошна він зроблений.
Харчові волокна містяться у всіх видах хліба, але різниця полягає в їхній кількості. Для забезпечення потреби організму в клітковині краще обирати хліб з цільнозернового, а не рафінованого борошна. При його виготовленні перемелюють неочищені зерна, так склад насичується висівками (тверда оболонка зерна). У цьому борошні буде достатньо не тільки клітковини, а й мікронутрієнтів (вітамінів, мінеральних речовин). Такий хліб поліпшує перистальтику кишечнику, виводить з організму солі важких металів та продукти розпаду.
А хліб з борошна вищих сортів, у багатьох випадках, є причиною зайвої ваги — він дуже швидко розщеплюється в кишечнику до глюкози, що моментально всмоктується в кров, підвищуючи рівень інсуліну, а він стимулює ще більший апетит. Тому навіть людям, хворим на ожиріння, дієтологи рекомендують відмовитися не від хліба взагалі, а тільки від хліба з борошна тонкого помелу.
Але найкорисніша частина і чорного, і білого хліба, і навіть здоби — скоринка. Німецькі дослідники з’ясували, що хлібна скоринка є багатим джерелом антиоксидантів, що протистоять розвитку склерозу, раку товстої кишки й інших онкозахворювань. Причому більш корисні добре пропечені хлібобулочні вироби (зі скоринкою темно-коричневого кольору), у порівнянні зі слабко пропеченим (світлого кольору). Саме тому антиоксидантів найбільше міститься в маленьких булочках, які краще пропікаються і містять більше хлібної скоринки.
Тут треба мати на увазі, що не йдеться про підгорілий хліб чи булочки — таку скоринку вживати ні в якому разі не можна, адже в ній міститься велика кількість канцерогенів.





