Найкорисніша — хлібна скоринка

1360 0

Ми у соцмережах:

Найкорисніша — хлібна скоринка

Хтось любить білий хліб, хтось чорний. Хтось взагалі відмовляється від вживання хліба, щоб не набирати зайву вагу. Але робити цього не варто, оскільки до його складу входять речовини, необхідні для повноцінного функціонування організму. Наприклад, вміст клітковини у хлібі задовольняє потребу людини у вітамінах групи В.

Також без достатньої кількості клітковини, тобто харчових волокон, неможлива нормальна робота системи травлення. Але не весь хліб, який нам пропонують, містить достатньо клітковини. Тож вибираючи хліб, звертайте увагу, з якого борошна він зроблений.

Харчові волокна містяться у всіх видах хліба, але різниця полягає в їхній кількості. Для забезпечення потреби організму в клітковині краще обирати хліб з цільнозернового, а не рафінованого борошна. При його виготовленні перемелюють неочищені зерна, так склад насичується висівками (тверда оболонка зерна). У цьому борошні буде достатньо не тільки клітковини, а й мікронутрієнтів (вітамінів, мінеральних речовин). Такий хліб поліпшує перистальтику кишечнику, виводить з організму солі важких металів та продукти розпаду.

А хліб з борошна вищих сортів, у багатьох випадках, є причиною зайвої ваги — він дуже швидко розщеплюється в кишечнику до глюкози, що моментально всмоктується в кров, підвищуючи рівень інсуліну, а він стимулює ще більший апетит. Тому навіть людям, хворим на ожиріння, дієтологи рекомендують відмовитися не від хліба взагалі, а тільки від хліба з борошна тонкого помелу.

Але найкорисніша частина і чорного, і білого хліба, і навіть здоби — скоринка. Німецькі дослідники з'ясували, що хлібна скоринка є багатим джерелом антиоксидантів, що протистоять розвитку склерозу, раку товстої кишки й інших онкозахворювань. Причому більш корисні добре пропечені хлібобулочні вироби (зі скоринкою темно-коричневого кольору), у порівнянні зі слабко пропеченим (світлого кольору). Саме тому антиоксидантів найбільше міститься в маленьких булочках, які краще пропікаються і містять більше хлібної скоринки.

Тут треба мати на увазі, що не йдеться про підгорілий хліб чи булочки — таку скоринку вживати ні в якому разі не можна, адже в ній міститься велика кількість канцерогенів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також