Кардіологи зазначають, що регулярне вживання деяких продуктів може позитивно позначитися на роботі серця і стані судин.
В раціоні харчування кожної людини повинні обов’язково бути свіжі сезонні фрукти і овочі. Особливо тих людей, у яких є проблеми із серцево-судинною системою. Правильне харчування допоможе їм не тільки підвищити імунітет, але і в прямому сенсі слова продовжити життя.
На думку експертів, насамперед у раціон потрібно включити свіжі фрукти й овочі. При цьому важливо з’їдати їх не менше 400 грамів на добу. Це морква, огірки, помідори, перець та інші популярні овочі. Це корисно всім, а особливо сердечникам. Але при цьому варто пам’ятати про важливі нюанси: не можна часто їсти картоплю, оскільки в ній міститься багато крохмалю і мало клітковини, а також виноград. У цій ягоді занадто багато цукру, і це може призвести до стрибка рівня цукру в крові.
Найкориснішими для здоров’я людей, що мають проблеми із серцем або судинами, фахівці називають такі продукти:
— Морська риба (особливо дика, з північних морів). Її рекомендується вживати як мінімум два-три рази на тиждень, в ідеалі — п’ять-шість разів.
— Горіхи (волоські, кешью, арахіс, кедрові).
— Оливкова олія, що містить важливі для організму Омега-3 і Омега-6 жирні кислоти, які беруть участь у регуляції обміну холестерину.
— Гіркий шоколад (у складі якого понад 70% какао). Без побоювання за здоров’я і стрункість фігури можна їсти 20–30 грамів шоколаду в день.
— Банани (але не більше 2 штук на день).
— Насіння льону.
— Помідори і буряк.