Найпроблемніша — забудова Басового Кута

948 0

Ми у соцмережах:

Найпроблемніша — забудова Басового Кута

Рівне за кілька десятків років має всі шанси стати містом багатоповерхівок та елітних котеджів. Адже житло — найпопулярніша нерухомість на будівельному ринку. Її найлегше продати. Через це забудовники «тулять» багатоповерхівки і таунхаузи на кожному вільному шматку землі. А нещодавно нардепи й зовсім полегшили їм життя — готують до прийняття закон 5655, який дасть великим будівельним компаніям більше прав, ніж архітекторам та місцевій владі. Через це минулого вівторка на всеукраїнську акцію протесту повиходили архітектори та проєктувальники по всій країні. А у Рівному кількадесят людей вийшли з плакатами до будівлі облдержадміністрації.

Микола ШолудькоМикола Шолудько, архітектор:

— Після прийняття цього закону архітектор має право лише спроєктувати об’єкт, а далі всі права та повноваження отримує забудовник. І він уже з тим об’єктом може робити що завгодно — змінити функціональне призначення, поверховість, забудову земельної ділянки. Тому ми й проти.

Мінрегіонбуд забагато забирає повноважень від органів самоврядування на себе. Закон орієнтований на реформу містобудування. Та, на жаль, почалося з ліквідації Держархбудінспекції, взамін якої створили так звану містобудівну інспекцію — набрали людей, які не є фахівцями, серед них немає жодного архітектора, будівельника чи містопланувальника.

Окрім того, Мінрегіонбуд хоче забрати повноваження навчання архітекторів і видачі їм кваліфікаційних сертифікатів. На сьогодні при Національній спілці архітекторів України створено саморегулівну організацію, яка навчає архітекторів і кожні п’ять років проводить їм сертифікацію, за що вони платять певну суму. Звісно, Мінрегіонбуд побачив, що це велика сума, і хоче ці фінансові ресурси забрати. Умовно, якщо було 10 тисяч гривень, то може бути уже 30-40 тисяч гривень за сертифікацію.

Ми не проти реформування, але не в такому вигляді. Нехай би нас долучили до прийняття закону, щоб він враховував баланс всіх інтересів. Кому вигідно? Є невеличка стаття в цьому законі, яка передбачає страхування архітектурних об’єктів, і страхові внески передбачаються від трьох мільйонів євро — ні я, ні жодний архітектор чи невелика проєктна організація не зможуть собі такого дозволити. Цифри захмарні! Це на руку тільки великим корпораціям, які хочуть монополії на будівельному ринку. В багатьох країнах існує страхування об’єктів архітектури, але Україна до цього ще не готова — просто немає настільки потужних страхових компаній.

При цьому архітектори не матимуть права нагляду за тим, що спроєктували. Грубо кажучи, проєктували 5 поверхів, а може зрости 16. Бо від архітектора всі повноваження забирає забудовник. Наймає собі якусь невеличку приватну структуру з трьох людей, які потім вносять зміни в проєктну документацію, ведуть авторський нагляд і вводять об’єкт в експлуатацію. Від міста взагалі всі повноваження забираються, інспекція фактично ліквідовується: інспектори зможуть лише прийти на об’єкт і тільки візуально оцінити порушення — і то якщо забудовник пустить. Потім напишуть звернення до Державної інспекції містобудування, і лише та інспекція у Києві прийматиме якесь рішення.

Найпроблемніше у Рівному, на мій погляд, — це забудова Басового Кута. Передбачена була рекреаційна зона, забудовували стихійно, а тепер узаконюють. Детальний план території уже розроблений і отримав погодження. Але ніби вже є судове рішення, що скасовує рішення міськради про затвердження ДПТ. Є багато й інших прикладів. Зокрема, в промисловій зоні уже починають житло будувати. Навіть біля меморіального комплексу «Сосонки», де нацисти розстріляли тисячі людей, теж хочуть звести житло. Сьогодні такі часи, що найбільш рентабельним є житло. Тому абсолютно всі території у нас хочуть забудувати житлом — це ж неправильно, бо немає балансу. Повинне ж бути не лише житло, а й соціальна інфраструктура.

Дмитро Котляров, головний архітектор Рівного:

— Найпроблемніші будівництва у місті зараз — «Рівненська брама» і забудова, що розташована на Луцькому кільці. Так само є проблеми з «Ріверсайдом», де будинок не зданий в експлуатацію.

Серед «проблемних» територій архітектори також називають масив за вул. Макарова, який зараз активно розбудовується. А ще згадують спробу захоплення землі біля Пагорба Слави та вщерть забудований центр міста, в якому, втім, ще можна знайти доволі «ласі» шматки для забудовників.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також