Найстарший дуб Рівного росте у парку ім. Шевченка

1879 0

Ми у соцмережах:

Найстарший дуб Рівного росте у парку ім. Шевченка

Найстаріший у Рівному дуб росте у міському парку, його обсяг становить 5,6 метра.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповідає власник рівненського турагентства Микола Губницький. Він пише, що за словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, для визначення віку дерева вони використовують так званий “польський спосіб”:

«Для кожної породи дерева є формула: коефіцієнт множиться на обсяг на відстані 1,30 метри від ґрунту. Наприклад, дуб має обсяг 400 сантиметрів, у нього коефіцієнт 1, то це 400 років. Якщо обсяг 480 см, то це близько 500 років. Так, з 2 до 6 метрів можна легко визначити. А потім дуб практично перестає рости, – розповідає Борейко. Застосувавши цю формулу, можна константувати, що рівненському дубові близько 600 років».


Тобто дерево може бути ровесником Марії Несвицької. Для порівняння, Юзефінський дуб на Рокитнівщині має обсяг 7,9 метра, і вік його - 1000 років.

Зазвичай такі дерева мають свої легенди. Наприклад, на Рокитнівщині ввжають, що Юзефінський дуб дає родючість. Є повір’я, що якщо молодята у день весілля зможуть обійняти дуб, то матимуть щасливе життя і багато дітей.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також