Найвідомішій поліській бабусі – 84

2165 0

Ми у соцмережах:

Найвідомішій поліській бабусі – 84

Домініка Чекун – жінка-феномен, знавчиня автентичного поліського співу, одна з останніх його носіїв. Вона – зірка не лише місцевого рівня, а й світового, бо, крім численних концертів у містах України, виступала на сценах Польщі, Угорщини, Франції, Росії та Білорусі. Пісні в її виконанні є в аудіоколекції світової спадщини традиційної музики ЮНЕСКО.

Бабуся Даня, як зазвичай називають її рідні та односельці, проживає в селі Старі Коні, що неподалік Зарічного. Тут вона народилася 15 серпня 1936 року, тут вона учора, 15 серпня 2020 року, відсвяткувала 84-річчя, пише Район.Вараш.

Пані Домініка володіє унікальним талантом, складною давньою технікою співу – один голосний звук вона дрібнить на кілька нот, тому її голос наче вібрує. А ще вона не просто співає, вона ще й навчає усіх охочих виконувати складні поліські пісні. У своїх численних інтерв’ю вона запевняє, що знає понад 150 автентичних поліських пісень.

До неї на гостину приїжджають етнографи з України, Польщі, Німеччини, Білорусі та Канади, які досліджують, вивчають, намагаються зрозуміти, відтворити та перейняти її манеру співу.

Варто зауважити, що не лише іноземці цінують талант відомої поліської бабусі. Українські відомі виконавці теж охоче з нею співпрацюють. У 2017 році її вокал увійшов до пісні «Янголи» відомого українського гурту «ТНМК». Також на гостину до поліської бабусі приїздили й учасники ансамблю української автентичної музики «Божичі».

Крім того, у 2019 році львівський етногурт «KYRBASY» записав альбом зі співом Домініки Чекун. До 48 пісень, які увійшли до нього, додали збірник нот і текстів.

Домініка Чекун має чимало відзнак і нагород. Серед найвагоміших – почесне звання «Заслужений працівник культури України» (2009), лауреатка Премії за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО (2017).

Вітаємо пані Домініку з днем народження. Зичимо, щоб ваш голос і пісня ще довго прославляли рідне Полісся, мандрували світом і надихали інших на нові творчі звершення. Лише така світла і чиста душею людина як Даня Чекун має снагу донести світові українську автентику, бо вона – співоча душа Полісся, бо вона – сама Україна. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також